krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

sta
sta
0 19.07.2018 17:47:09

Horvatova v petek prvič na diamantni ligi, v Londonu tudi Ratejeva

alesfevzer.com
Slovenski rekorderki Anita Horvat in Martina Ratej bosta konec tedna nastopili na mitingih diamantne lige. Horvatova bo v petek v Monaku tekla v teku na 400 m in bo prvič v svoji karieri nastopila na diamantni ligi, Ratejeva, ki že leta nastopa na najmočnejši seriji svetovnih mitingov, pa bo v soboto tekmovala v Londonu v metu kopja.

Obe sta si že na začetku sezone priborili pravico do nastopa na evropskem prvenstvu avgusta v Berlinu, temu cilju pa je vse bliže tudi tudi Blaž Zupančič, ki je na mitingu v metih v Ljubljani dosegel osebni rekord v metu krogle in z 19,87 metra le za tri centimetre zaostal za mednarodno normo za EP. "Imam samo še dve tekmi, da bi dosegel normo, vendar je doseženi izid dober pokazatelj odlične pripravljenosti, zato že z nestrpnostjo pričakujem naslednje tekmovanje," je dejal Zupančič.

Ratejeva in Horvatova, slednja z dvema prepričljivima zmagama na 200 in 400 m, pa sta vrhunsko formo prikazali na državnem prvenstvu konec prejšnjega tedna v Celju. Ratejeva je z daleč najboljšim dosežkom prvenstva kopje vrgla 66,10 m in le za dober meter zaostala za svojim slovenskim rekordom 67,16 m, ki ga je dosegla 14. maja 2010 na diamantni ligi v Dohi. S tem dosežkom iz Celja je enajsta na svetovni lestvici te sezone in četrta ta čas v Evropi.

Britanska prestolnica bo zadnja postaja Ratejeve na poti do EP. Tekmovala bo v močni konkurenci in ima tretji najboljši prijavljeni izid sezone. Tekmovale bodo tudi Kitajka Huihui Lyu (67,69 m), ki je bila srebrna in bronasta na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, Poljakinja Marcelina Witek (66,53 m) in Čehinja Nikola Ogrodnikova (65,61 m).



Na startni listi teka na 400 m v Monaku pa so zveneča imena na čelu z aktualno olimpijsko zmagovalko Shaunae Miller Uibo iz Bahamov, ki je letos že tekla pod 50 sekundami, evropska prvakinja Italijanka Libania Grenot (51,32), nekdanja mladinska svetovna prvakinja Naser Salwa Eid iz Bahrajna (49,52), lani srebrna na svetovnem članskem prvenstvu, in še ena nekdanja mladinska svetovna prvakinja Wimbley Shakima (49,52), članica zlatih ameriških štafet na 4 X 400 in aktualna svetovna dvoranska podprvakinja.

V petek in soboto bo v bolgarski Stari Zagori na balkanskem prvenstvu nastopilo 16 slovenskih atletinj in atletov. Na seznamu so Maja Pogorevc (400 m), Jerneja Smonkar (800 m), Neja Kršinar (5000 m), Joni Tomičič Prezelj in Tina Slejko (100 m ovire), Eva Mustar (troskok) in Tjaša Križan (krogla) ter Enej Leban (100 m), Tilen Šimenko Lalič (800 m), Jan Kokalj (1500 m, 3000 m), Mitja Krevs (5000 m), Rok Urbančič (110 m ovire), Klemen Vilhar (3000 m zapreke), Uroš Veselič (višina), Nino Celec (daljina) in Kristjan Čeh (disk).

Na lanskem prvenstva Balkana sta odličji osvojili dve slovenski atletinji, Bernarda Letnar je bila srebrna v metu kopja (52,27 m), Saša Babšek pa bronasta v troskoku (13,10 m).

Članki iz rubrike