rosvita02 Odkrito.si

Priznanje: Rosvita Pesek spregovorila o prepirih z...

Vrtec_3 Svet24.si

Drama v vrtcu: Zalezovala je celo babice in dedke ...

denar evro Petisvet.si

Če ga najdete, ga dobro poglejte! Vreden je več,...

reševanje, volk Svet24.si

FOTO: Misleč, da je pes, so se pognali v ledeno ...

katarina kresal 1 Svet24.si

Nekdanja ministrica Katarina Kresal v vlogi ...

andrej škufca Njena.si

Andrej Škufca svetu predstavil sina Valentina!

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar bo spet mamica

sta
sta
0 03.03.2018 19:28:09

Mariji Šestak izročili srebrno odličje, Z DESETLETNIM ZAMIKOM!

Media24
Nekdanji atletinji in slovenski rekorderki v troskoku Mariji Šestak so danes med svetovnim dvoranskim prvenstvom v Birminghamu slovesno izročili srebrno odličje z dvoranskega SP leta 2008 v Velancii.

Prvotno ji je pripadel bron, vendar so pozneje odkrili, da je bila ena izmed tekmic pozitivna na dopinškem testu.

Najprej so pred večernimi končnimi odločitvami SP zatemnili dvorano, napovedali podelitev, odličje pa ji je ob 18.36 po slovenskem času izročil predsednik Evropske atletske zveze (EA) Norvežan Svein Arne Hasnsen, ki je tudi član sveta Mednarodne atletske zveze (IASF); Šestakova pa je ena izmed šestih, ki so jim na tem prvenstvu zaradi dopinga drugih, ki so bili prvotno uvrščenimi pred njimi, izročili medalje.

IAAF je sredi februarja obvestila Atletsko zvezo Slovenije (AZS), da so po ponovnem testiranju v vzorcu Grkinje Chrysopiyi Devetzi, vzetem avgusta 2007, odkrili stanozolol in ji črtali vse izide v naslednjih štirih letih, tudi drugo mesto z dvoranskega SP v Španiji pred desetimi leti.


V IAAF so 1. marca pojasnili, da so se po odkritju sistematičnega dopinga v ruski atletiki lani odločili, da bodo spremenili prejšnjo prakso pod nekdanjim predsednikom Laminom Diackom, ki je tudi sam v kazenskih postopkih zaradi korupcije, ter na slovesen način podelili odličja tistim, ki jih na tekmovališču zaradi goljufij tekmecev niso mogli.

"Po zelo pozitivnem odzivu na slovesne ponovne podelitve medalj, kar smo začeli avgusta lani na SP na prostem v Londonu, bomo nadaljevali s takim načinom podeljevanja odličij atletom za njihove dosežke za nazaj. In kaj je lahko boljše, kot da to storimo pred polnimi stadioni atletskih navdušencev na velikih tekmovanjih," je pred začetkom SP v Birminghamu dejal predsednik IAAF Sebastian Coe.

Danes 38-letna Šestakova, zaposlena na AZS za pomoč strokovnemu delu in za odnose z javnostmi, bo prihodnje leto dobila še eno odličje. Bronasto medaljo s SP na prostem v Osaki 2007 v troskoku bo prejela leta 2019 na stadionu SP 2019 v Dohi. V japonski Osaki je bila peta.

Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani pa je lani potrdilo, da si je ruska atletinja Ana Pjatih prislužila štiriletni dopinški suspenz zaradi uporabe anaboličnih steroidov in je zato med drugim izgubila tudi odličje iz prvenstva v Osaki. To je že drugi odkriti primer dopinga v tej disciplini na omenjenem tekmovanju. Rusinja je sprva na SP končala na četrtem mestu, tik pred Šestakovo, a je do bronaste kolajne prišla za zeleno mizo po tem, ko je bilo odličje zaradi dopinga odvzeto Devetzijevi.

Članki iz rubrike