andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 22.02.2018 16:31:11

V Birminghamu tekmujeta le dva slovenska atleta, tretja, Šestakova, bo prejela srebro

Grega Wernig
Na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki, ki bo od 1. do 4. marca v Birminghamu, bosta slovenske barve zastopala Luka Janežič (Kladivar) in Anita Horvat (Mass Ljubljana), ki sta v tej sezoni izboljšala slovenska rekorda na 400 m in sta visoko tudi na mednarodnih lestvicah, če se odšteje kopico tekmovalcev iz ZDA.

Pred tem bosta tekmovala še na zadnji tekmi dvoranskega svetovnega izziva Iaaf 25. februarja v Glasgowu in nato ostala v Veliki Britaniji do dvoranskega SP.


"V Glasgowu želim še enkrat teči tako, kot sem na zadnjih treh tekmah," je za naslednjo tekmo napovedal Janežič, Horvatova pa ga je pred predzadnjim tekmovanjem zime dopolnila: "Tudi sama si želim čim bolje teči in ponovno postaviti državni rekord."

Janežiču se nastop na prejšnjem dvoranskem SP 2016 v Portlandu ni najbolje iztekel, saj zaradi prestopa ni končal tekmovanja. "Malo bolj sem izkušen, kot sem bil pred dvema letoma v Portlandu. Dobro smo se pripravili na dvoransko sezono, kar kažejo doseženi izidi. Tekmoval sem na zelo visoki ravni, tekel sem tri tekme 46,02, 46,03 in 46,07 sekunde. Tako da je realen cilj polfinale, finale pa tudi ni nedosegljiv," je nastop na SP napovedal Janežič. "Dvakrat sem pozimi že tekla državni rekord, sem zelo dobro pripravljena in si želim priti v polfinale," pa je na novinarski konferenci dejala Horvatova.

Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar je navdušen nad izidi, ki sta jih v tej zimi dosegala Horvatova in Janežič. "Letošnja zima je za atletiko sezona dvoranskega SP, norme, ki jih je postavila Mednarodna atletska zveza, so izjemno ostre, prav nore. To gotovo ni dobro za razvoj atletike v svetu, kako bomo usmerili mlade v ta šport, če je za uvrstitev na dvoransko SP treba doseči veliko boljši izid, kot za olimpijske igre, posebej v tehničnih disciplinah. Ponosni smo lahko, da sta dva naša predstavnika normi dosegla in to v sprintih. Ko pogledamo prečiščene mednarodne lestvice tistih, ki bi nastopili na SP, sta na 11. mestih. To pomeni, da lahko prideta v naslednji krog tekmovanja, za kaj več pa je treba tudi sreča," je napovedal predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo.

Janežič je na prejšnji tekmi najvišje dvoranske serije Iaaf 16. februarja zmagal v poljskem Torunu in s časom 46,03 sekunde je za stotinko zaostal za svojim državnim rekordom in premagal tudi dvakratnega zaporednega svetovnega prvaka (2014 in 2016) Pavla Maslaka iz Češke (46,18). Horvatova je bila z 52,75 četrta. Zmagala je Lea Sprunger iz Švice (51,28); bronasta leta 2016 v Amsterdamu na 400 m ovire s 30 točkami tudi vodi v skupnem seštevku svetovnega dvoranskega izziva pred Horvatovo, ki ima 14 točk; moški tek na 400 m letos ne šteje za skupni seštevek.

Dvaindvajsetletni Janežič, lani je osvojil naslov evropskega prvaka do 23 let, je ta čas 24. po izidih sezone na svetu, pred njim pa je tudi 16 tekačev iz ZDA. Še višje na lestvici je 21-letna Horvatova, ki je na 18. mestu, pred njo pa je deseterica Američank.

Horvatova je 8. februarja v Madridu s časom 52,22 sekunde izboljšala svoj državni rekord in osvojila drugo mesto. Prav tako drugi je bil Janežič in je s 46,08 sekunde dosegel tretji izid kariere. Horvatova je prejšnji državni rekord (52,24) postavila 27. januarja na Dunaju, kjer je tedaj slovenski rekord postavil tudi Janežič s časom 46,02 sekunde. Bil je drugi in je tudi prehitel Maslaka, štirikratnega zaporednega evropskega dvoranskega prvaka.


"S pripravami na sezono smo bili zelo zadovoljni, žal pri nas še vedno nimamo pokrite dvorane z 200 metrsko krožno stezo, zato smo šli pozimi na priprave na Kanarske otoke in se izognili morebitnim poškodbam, predvsem pri Janežiču, ki je visok in zaradi večjih obremenitev prej tvega poškodbe v dvorani. Oba sta bila vabljena na močne mitinge. Petek, 2. marca, ko so na SP zgodaj popoldne najprej kvalifikacije na 400 m, zvečer pa še polfinale, bo naporen. Imeli pa bomo po nedeljskem nastopu v Birminghamu dovolj časa za nemotene priprave," je ocenil trener Janežiča in Hrovatove Rok Predanič.

SLOVENSKA UDELEŽBA ŠTEJE DVA ČLANA

Slovenska udeležba na prvenstvu na dvoranskem svetovnem prvenstvu, ki bo od 1. do 4. marca v Birminghamu, bo z dvema predstavnikoma izenačeno najmanjša doslej. Marija Šestak pa bo v Veliki Britaniji prejela srebro za nastop na SP pred desetimi leti.

"V Valencii sem že osvojila medaljo pred desetimi leti, le da je bila bronasta. Tako sem doživela trenutek, ko sem bila na zmagovalnem odru, ki je res nekaj posebnega. Toda leto dni prej, na SP na prostem v Osaki, sem bila v svojem prvem nastopu na veliki tekmi za Slovenijo peta, pa bom po diskvalifikacijah dveh tekmovalk zaradi dopinga prejela bron. To odličje, če bi ga dobila tedaj, pa bi korenito vplivalo na mojo siceršnjo športno pot. Na naslednjih tekmah bi tekmovala bolj sproščeno, tudi denarnih sredstev bi imela gotovo več," je menila Šestakova, ki ima v dvorani s 15,08 m še vedno četrti izid vseh časov na svetu.

Šestakova bo srebrno medaljo prejela prav v Birminghamu; bron je sicer osvojila pred desetimi leti v Valencii, iz Mednarodne atletske zveze (IAAF) so sredi februarja obvestili Atletsko zvezo Slovenije (AZS), da so po ponovnem testiranju v vzorcu Grkinje Chrysopiyi Devetzi, vzetem avgusta 2007, odkrili stanozolol in ji črtali vse izide v naslednjih štirih letih, tudi bron z olimpijskih iger 2008 ter srebro iz SP 2008. V Valencii je sicer zmagala Kubanka Yargelis Savigne (15,05 m) pred Devetzijevo (15,00 m) in Šestakovo (14,68 m).

Sedaj 38-letna Šestakova, zaposlena na AZS za pomoč strokovnemu delu in za odnose z javnostmi, bo prihodnje leto dobila še eno odličje. Bronasto medaljo s SP v Osaki 2007 v troskoku bo prejela leta 2019 na stadionu svetovnega prvenstva v Dohi. V japonski Osaki je bila peta. Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani pa je lani potrdilo, da si je ruska atletinja Ana Pjatih prislužila dopinški suspenz zaradi uporabe anaboličnih steroidov, ki so jih odkrili pri ponovnem testiranju.

To je že drugi odkriti primer dopinga v tej disciplini na omenjenem tekmovanju. Rusinja je sprva na SP končala na četrtem mestu, tik pred Šestakovo, a je do bronaste kolajne prišla za zeleno mizo po tem, ko je bilo odličje zaradi dopinga odvzeto Devetzijevi.

Luka Janežič in Anita Horvat bosta letos tekmovala na SP v Veliki Britaniji, v katarski Dohi leta 2010 pa sta bila tudi le dva slovenska predstavnika.

Na prejšnjem dvoranskem SP marca 2016 v ameriškem Portlandu je v tričlanski reprezentanci v polfinalu Martina Tomič na 60 m ovire dosegla 15. izid, 20. Maja Mihalinec v teku na 60 m, Luka Janežič, ki je zabeležil deveti čas predtekov na 400 m, pa je bil v polfinalu zaradi prestopa diskvalificiran. Mednarodno normo za SP je izpolnila tudi Maruša Mišmaš, ki pa se je nastopu na 3000 m odpovedala. Pred osmimi leti sta bila v Dohi le dva slovenska predstavnika; deveto mesto v troskoku je dosegla Snežana Vukmirović, 15. mesto pa Miran Vodovnik v suvanju krogle.

Slovenija je na dosedanjih 15. dvoranskih SP v atletiki osvojila štiri medalje; srebrne so bile Britta Bilač v skoku v višino leta 1995 v Barceloni, Jolanda Čeplak na 800 m leta 2004 v Budimpešti in Marija Šestak v troskoku leta 2008 v Valencii, bron pa si je priborila Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1995 v Barceloni.

Značke: atletika, sp

Članki iz rubrike