Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 31.10.2017 10:07:38

Atletski vitez Farah se je razšel z razvpitim Salazarjem

Reuters
Britanski atletski zvezdnik Mo Farah je končal dolgoletno sodelovanje z ameriškim trenerjem Albertom Salazarjem. Salazarju očitajo, da naj bi nekaterim svojim atletom nudil nedovoljena poživila. Dolgoprogaš Farah, štirikratni olimpijski prvak v teku na deset in pet kilometrov, je odločitev sporočil v pogovoru za tabloid The Sun.

Farah, ki ga je britanska kraljica skupaj s tenisačem Andyjem Murrayjem povzdignila v viteza, trdi, da prekinitev sodelovanja s Salazarjem ni posledica dopinških sumov, ki bremenijo Salazarja, temveč gre za njegovo osebno odločitev, da se bo v nadaljevanju kariere posvetil maratonom in da se bo skupaj z družino preselil v Veliki Britanijo.

Zdaj 34-letni atlet je s Salazarjem začel sodelovati leta 2011, ko se je pridružil atletskemu kampu v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon. Že prvo leto sodelovanja s Salazarjem je Farahu prineslo prvi svetovni naslov v teku na 5000 metrov na SP v Daeguju. Izsledki iz poročila ameriške protidopinške agencije (USADA), ki so prišli v javnost, so na Salazarja vrgli senco dvoma, da naj bi svojim varovancem pomagal z dopingom.

"Nike Oregon Projekta in Alberta Salazarja ne zapuščam zaradi dopinških sumov. Če bi bilo temu tako, bi to že naredil. Vedno sem trdil, kar še vedno zagovarjam, da striktno verjamem v čisti šport in da je treba kaznovati vsakega, ki krši pravila. Če je šel Alberto čez mejo dovoljenega, bi šel takoj stran, ampak USADA ga sploh ni obtožila ničesar. Če bi dvomil o Albertu, ga ne bi zagovarjal ves ta čas. Salazarja zapuščam, ker smo se z družino odločili, da se bomo vrnili nazaj v London. Zelo smo radi preživljali naša poletja tukaj, skupaj s Tanio sva prišla do zaključka, koliko smo ves ta čas pogrešali prijatelje in družino ter čas, ki smo ga preživeli z njimi, otroci so tudi zelo srečni tukaj. Želiva, da bi najini štirje otroci odrasli v Veliki Britaniji. To je prava stvar za našo družino. Tako projekt kot Salazar imata sedež v ZDA, kar pomeni, da iz Londona ne bi več mogel nadaljevati našega sodelovanja," je za britanski Sun dejal Farah.

Farah je letos zadnjič tekmoval na atletskih stadionih. Po koncu letošnje sezone se bo posvetil cestnim tekom, predvsem maratonom. V Somaliji rojeni tekač je v bogati karieri osvojil štiri olimpijske naslove, šestkrat je bil svetovni prvak, in sicer v teku na 5000 in 10.000 metrov.

farah

Značke: atletika, sta

Članki iz rubrike