hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 14.07.2017 22:34:39

Domjanovi bron

Veronika Domjan
Grega Wernig
Veronika Domjan (Ptuj) je na 11. evropskem prvenstvu za mlajše člane do 23 let, ki poteka v poljskem Bydgoszczu, v finalu meta diska osvojila bronasto medaljo.

Z 58,48 m je dosegla svoj najboljši izid sezone. Zmagala je Nemka Claudine Vita (61,79 m), druga pa je bila Poljakinja Daria Zabawska (59,08 m).

Horvatova je obenem dosegla tudi normo za svetovno prvenstvo v Londonu (52,10). Tako kot Luka Janežič (Kladivar Celje) se je uvrstila v sobotni finale. Horvatova je slavila v drugi skupini, skupno pa je bila hitrejša le Latvijka Gunta Latiševa Cudare (51,80). Horvatova je za uvrstitev v finale izboljšala prejšnji slovenski absolutni rekord (52,02), ki ga je Brigita Langerholc Žager dosegla 14. avgusta 2000 v Ljubljani.

V finalu suvanja krogle je bil deveti Nace Pleško (Olimpija, 18,55 m), 11. pa Blaž Zupančič (Mass, 18,33 m); Laura Blatnik Guzelj (Kronos Ljubljana) je bila 23. (37:22,04) na 10.000 m.

Slovenski rekorder Luka Janežič je drugi dan prvenstva v polfinalu na 400 m dosegel najboljši čas med vsemi sodelujočimi in se s 45,73 sekunde uvrstil v sobotni finale. Jan Petrač (Mass) je bil 14. v kvalifikacijah na 800 m in je s časom 1:49,85 izpadel, kot tudi Julija Praprotnik, (Kronos) ki je je bila 19. v kvalifikacijah na 400 m ovire (1:00,07); za polfinale pa je bilo treba teči 59,66 sekunde. V kvalifikacijah sta na 400 m tekli še dve Slovenki; 22. je bila Maja Pogorevc (Slovenj Gradec, 54,59), 23. pa Anja Benko (Panvita Murska Sobot, 54,99).

Dvajsetletna Domjanova iz Zavrča je bila ves čas na tretjem mestu začela je z 56,82 m, nato pa nadaljevala s 56,48, prestopom in 58,48 m. Svojo največjo daljavo dneva je tako zmogla v četrti seriji, v zadnjih dveh pa je vrgla še 56,26 in 56,41 m. Tudi njena najslabša daljava je bila večja, kot jo je na četrtem mestu zmogla Španka June Kintana (56,30 m). Zmagala je Nemka Claudine Vita (61,79 m), druga pa je bila Poljakinja Daria Zabawska (59,08 m).

"Vedela sem, da me ne more nobena tekmica prehiteti in odvzeti brona, želela pa sem si srebra in do tega mi je zmanjkalo pol metra. Do norme za SP me tudi loči še zelo malo. Bom dala vse od sebe, da jo osvojim v sredo v Novem mestu ali konec prihodnjega tedna na DP v Celju. Tehnično delam dobre mete, mogoče disk malo preveč zadržujem in gre zato malo previsoko in prej pade dol. Moram ga pustiti, da odleti in potem bom dosegala še večje daljave. To je že moja druga medalja, zelo sem je vesela, ker sem menjala trenerja in je bilo kar nekaj vzponov in padcev. To je sedaj dodatna motivacija za naprej. S trenerjem Rolandom Vargo, ki je nastopal za Hrvaško, sicer pa je Madžar, sva se zelo dobro ujela, daje mi še dodatno energijo in sem vesela tudi njegove spodbude," je povedal Domjanova.

Lani je bila kot najmlajša v slovenski ekipi in je že na svoji prvi veliki članski tekmi prišla v finale; 10. mesto je osvojila na EP v Amsterdamu. V kvalifikacijah tega tekmovanja je z 60,11 m izboljšala svoj prejšnji državni rekord, ki pa je še vedno več kot meter slabši od norme za avgustovsko SP v Londonu (61.20). Domjanova, predlanska evropska mladinska podprvakinja, je letošnjo sezono začela izvrstno, saj je bila marca srebrna na 17. evropskem zimskem pokalu v metih v španskem Las Palmasu med mlajšimi članicami, leto poprej je bila na tem tekmovanju zlata, še leto nazaj pa bronasta.

"Danes sem prvič prvih 100 metrov začela hitreje kot običajno. Tekmovalke so me potegnile naprej in potem sem vlekla ta ritem do konca. Ko sem videla izid, sem takoj pomislila, da je to nov državni rekord, tako do 23 let kot absolutni, ter tudi norma za SP, ki sem jo lovila že vso sezono. Zato sem izjemno vesela. Vsekakor je letošnja sezona zame zelo uspešna, imela sem veliko dobrih tekem, najbolj sta mi uspeli v Velenju in sedaj še tu na Poljskem. Nastopov pa tu še nisem končala, želim si dobrega teka tudi v finalu. Tekla bom na vso moč in kar bo prišlo, bo le še plus na današnji izjemen čas," je bila zadovoljna Horvatova.

Janežič je bil prepričljivo najboljši že v četrtkovih kvalifikacijah (46,44). Član celjskega Kladivarja je tudi v polfinalu potrdil vlogo favorita za najvišja mesta. Bil je najboljši v drugi kvalifikacijski skupini. Skupno drugi čas je dosegel Danec Benjamin Lobo (45,85), v prvi skupini pa je bil najhitrejši Norvežan Karsten Warhom (46,06), ki je zabeležil skupno četrti čas. Po pričakovanjih naj bi bil najhujši tekmec Janežiča za najvišjo stopničko prav nekdanji mnogobojski mladinski svetovni prvak Warholm, ki je v tej sezoni zmagal na domačih tekmah diamantne lige na 400 m ovire v Oslu in Stockholmu.

Značke: atletika, ep

Članki iz rubrike