Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 18.06.2017 20:56:45

Edini cilj slovenska atletske reprezentance v Izraelu preboj v prvi ligo

Arsen Perić
Po kvalifikacijah za atletski pokal Slovenije, ki so bile dva dneva v Novi Gorici, je predsednik strokovnega sveta slovenske zveze Vladimir Kevo sporočil reprezentanco, ki bo nastopila konec prihodnjega tedna v drugi ligi evropskega ekipnega prvenstva v izraelskem Tel Avivu, kjer je cilj ekipe preboj v prvo ligo, zato bodo nastopili vsi najboljši.

Atletska zveza Slovenije (AZS) se je tik pred tekmovanjem odločila, da za najboljše tekma v Novi Gorici, kot je bilo sicer določeno lani, ne bo štela kot kvalifikacijska za ekipno EP. Ugotovili so namreč, da bi lahko Slovenija v prvo ligo napredovala le v polni sestavi. Po projekcijah AZS bi glede na izide posameznih predstavnikov držav udeleženk slavila Madžarska (377,5 točke) pred Slovenijo (299,5), vendar bi naši državi tesno sledile Litva (296,5), Slovaška (287,5), Latvija (287,5) in Avstrija (271), na naslednjih mestih pa bi bili Hrvaška (267), Izrael (228,5), Islandija (224,5), Srbija (223), Ciper (218,5) in na zadnjem mestu Moldavija (153).

Na startni listi v Novi Gorici je bila zato velika večina najboljših slovenskih atletov in atletinj, prvi dan je ob Luki Janežiču, ki je nastopil na diamantni ligi, manjkala udeleženka letošnjega dvoranskega EP Anita Horvat v teku na 400 m, nedeljski nastop pa je odpovedala slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej.


"Kriterij za uvrstitev na ekipno EP je bil znan že novembra lani. Vendar, ko smo statistično preučili možnosti uvrstitve Slovenije v prvo ligo, smo ugotovili, da se bomo lahko vanjo uvrstili le v najmočnejši možni sestavi. Zato smo se tudi na pobudo nekaterih članov upravnega odbora odločili, da pošljemo v Tel Aviv, kjer bo potekala druga liga ekipnega EP, vse najboljše ne glede na kvalifikacije za APS. Imeli pa smo še vedno več kot polovico disciplin odprtih in dvodnevno tekmovanje v Novi Gorici je dalo odgovore," je vzrok za spremembo kriterijev tik pred zdajci pojasnil Kevo in jasno dejal, da je edina želja in cilj v Izraelu osvojitev drugega mesta in uvrstitev v prvo ligo.

Slovenska atletska reprezentanca je na prejšnjem ekipnem EP, ki je bilo 20. in 21. junija 2015 v bolgarski Stari Zagori, zasedla zadnje, osmo mesto. Barbara Špiler je drugi dan slavila v metu kladiva (63,80 m), kar je bila edina slovenska zmaga na tekmovanju, druga pa sta bila Joni Tomičič Prezelj na 100 m ovire (13,84) in Matija Muhar v metu kopja (76,97 m). Nastopila je močno okrnjena ekipa brez večine najboljših in s skoraj polovico mladincev. Lani zaradi olimpijskih iger tega tekmovanja ni bilo, letos pa bo Slovenija nastopila v tretjerazrednem evropskem tekmovanju. Najvišja je superliga, ki se bo prihodnji vikend potekala v francoskem mestu Lille.

Reprezentanca za ekipno EP (druga liga), Tel Aviv
* moški:
- 100 m: Luka Marolt (Domžale)
- 200 m: Luka Janežič (Kladivar)
- 400 m: Luka Janežič (Kladivar)
- 800 m: Jan Petrač (Mass)
- 1500 m: Vid Kramer (Kladivar)
- 3000 m: Jan Kokalj (Kladivar)
- 5000 m: Jan Brešan (Kladivar)
- 110 m ovire: Filip Jakob Demšar (Mass)
- 400 m ovire: Peter Hribaršek (Velenje)
- 3000 m zapreke: Matjaž Pregrad (Krka)
- daljina: Nino Celec (Slovenka Bistrica)
- troskok: Jan Luxa (Mass)
- višina: Axel Luxa (Mass)
- palica: Robert Renner (Kladivar)
- krogla: Blaž Zupančič (Mass)
- disk: Tadej Hribar (Krka)
- kladivo: Nejc Pleško (Olimpija)
- kopje: Matija Kranjc (Mass)
- 4 X 100 m: Luka Marolt, Jakob Murovec, Jure Grkman, Ahac Moretti,
Gregor Demšar
- 4 X 400 m: Luka Janežič, Jure Grkman, Jernej Jeras, Gregor
Grahovec
* ženske: - 100 m: Tami Ščančar (Panvita Murska Sobota) - 200 m: Agata Zupin (Kamnik) - 400 m: Anita Horvat (Mass) - 800 m: Jeneja Smonkar (Velenje) - 1500 m: Patricija Plazar (Mass) - 3000 m: Maruša Mišmaš (Mass) - 5000 m: Sonja Roman (AKBC) - 100 m ovire: Joni Tomičič Prezelj (Olimpija) - 400 m ovire: Agata Zupin (Kamnik) - 3000 m ovire: Urška Arzenšek (Kladivar) - daljina: Neja Filipič (Kronos) - troskok: Saša Babšek (Slovenska Bistrica) - višina: Maruša Černjul (Kladivar) - palica: Tina Šutej (Mass) - krogla: Veronika Domjan (Ptuj) - disk: Veronika Domjan (Kronos) - kladivo: Claudia Štravs (Olimpija) - kopje: Martina Ratej (Kladivar) - 4 X 100 m: Tami Ščančar, Anita Horvat, Agata Zupin, Iza Obal, Joni Tomičič Prezelj, - 4 X 400 m: Anita Horvat, Agata Zupin, Anja Benko, Maja Pogorevc, Jerneja Smonkar.
Značke: atletika, pokal

Članki iz rubrike