nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 07.04.2017 15:55:05

Olimpijska zmagovalka Jemima Sumgong pozitivna na dopinškem testu

Olimpijska zmagovalka v maratonu Jemima Sumgong je bila pozitivna na dopinškem testu izven tekmovanj v domači Keniji, je potrdila Mednarodna atletska zveza (IAAF). Dvaintridesetletna atletinja je lani v Riu de Janeiru postala prva Kenijka, ki je osvojila zlato v maratonu, v njenem vzorcu pa so našli eritropoetin.

"IAAF potrjuje kršitev dopinških pravil atletinje Jemime Jelagat Sumgong iz Kenije, kar se je potrdilo ta teden. Pozitivna zaradi Epa je bila na testiranju izven tekmovanj v Keniji. Test je bil izveden v okviru programa IAAF za elitne maratonce, ki ga podpira tudi svetovno združenje največjih maratonov. V zvezi s to zadevo IAAF do konca postopka ne bo dajala več izjav," so zapisali na IAAF.

Sumgongova je bila zaradi prednisolona pozitivna že na testu leta 2012, vendar se je pritožila na dvoletno prepoved nastopanja in IAAF ji je kazen septembra istega leta umaknila. Lani je poleg slavja na OI v zmagala tudi na prestižnem maratonu v Londonu. Organizatorji so že sporočili, da so zelo razočarani in so že sporočili, da ne bo mogla braniti zmage, saj je do objave izida testa B začasno suspendirana.



Atletska zveza Kenije je tudi potrdila pozitivni primer Sumgongove, zapisala pa je, da je bil to "velik šok in razočaranje za cel narod". Sumgongova še ni komentirala primera, je pa na Facebooku objavila verz iz Svetega pisma: "Nikoli ne bodite zaskrbljeni za naslednji dan ..."

Nekdanja trening partnerica 1,6 metra visoke in 45 kilogramov težke Sumgongove Rita Jeptoo, ki je leta 2014 slavila v Chicagu in Bostonu, je zaradi uživanja prepovedanih sredstev že dobila štiriletno prepoved nastopanja, prav tako zaradi eritropoetina.

Značke: atletika, doping

Članki iz rubrike