Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
13.08.2016 21:42:42
Deli članek:

Ruska lepotica vendarle brez nastopa? Pritožba že na Casu

vszi

Najnovejši zaplet ruske dopinške zgodbe se je zgodil danes.

Darja Klišina, skakalka v daljino, ki je kot edina ruska atletinja dobila dovoljenje za nastop v Riu, zdaj vendarle ne bo smela nastopiti. A primer bo obravnavalo tudi športno razsodišče Cas.

Kot je sporočila krovna atletska zveza IAAF, so ji odvzeli dovoljenje za nastop oziroma je niso uvrstili na startni seznam nastopajočih. Podrobnosti o vzrokih za takšno odločitev pa pri IAAF niso navedli.

Ruski mediji poročajo, da se je Klišina zaradi tega že pritožila na športno razsodišče Cas, slednje pa je potrdilo prejem pritožbe. A tudi oni za zdaj ne pojasnjujejo podrobno dogajanja.

IAAF je sicer že pred igrami prepovedala nastope vsem ruskim atletom. Kazni se je sprva izognila le Klišina, ker je zadnja leta živela in trenirala v ZDA.

IAAF je edina od večjih mednarodnih zvez ukrepala tako ostro in po izbruhu ruske dopinške afere nastope prepovedala vsem športnikom te države. Druge zveze so bile manj ostre in so prepovedi izrekale le posameznikom, vsem, ki jim dopinga niso neposredno dokazali, pa so dovolili nastope na OI.

Neuradno naj bi Iaaf potrdila namige, da so za spremembo v odnosu do Klišine, ki so jo v ruski olimpijski delegaciji označili za cinično sprenevedanje, krive nove informacije, saj naj bi bila tudi Klišina omenjena v McLarnovem poročilu, po katerem je krovna svetovna protidopinška agencija Wada zahtevala suspenz vseh ruskih športnikov.

Pri Cas so le potrdili, da je bila Klišina o ukrepu obveščena že prejšnji teden ter da se je obrnila nanje. Generalni sekretar Matieu Reeb je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil le, da postopek poteka: "Potrjujem, da smo prejeli pritožbo, a v tem trenutku ne moremo posredovati podrobnosti."

Primer naj bi Cas obravnavala v nedeljo ali najpozneje v ponedeljek. Disciplina Klišine se bo s kvalifikacijami začela v torek, finale bo na sporedu dan pozneje.

Galerija