Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.06.2016 19:42:48
Deli članek:

Bo tudi Bolt zaradi dopinga ostal brez zlata?

Boltovo štafetno zlato iz Pekinga pod vprašajem.

Jamajški atletski zvezdnik Usain Bolt bo morda ostal brez zlatega odličja z olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu. Eden od članov štafete na 4 x 100 metrov, Nesta Carter, je bil pozitiven na dopingu, prepovedano sredstvo naj bi po poročanju lokalnih medijev potrdil tudi vzorec B.

Primer je nedavno razkril časnik Jamaica Gleaner. Ta je poročal, da je ponovni test Carterjevega vzorca A iz Pekinga vseboval prepovedan metileksanamin, danes pa naj bi pozitiven test potrdil tudi vzorec B.

Tridesetletni Carter je v Pekingu tekel v prvi predaji na 4 x 100 m, kjer so Jamajko zastopali še Michael Frater, Asafa Powell in Bolt. Ta ekipa je zmagala s svetovnim rekordom 37,10 sekunde pred Trinidadom in Tobagom in Japonsko.

Carter je bil prav tako član zmagovalnih jamajških štafet na svetovnih prvenstvih 2011, 2013 in 2015 ter na OI 2012. Če bodo Carterja spoznali za krivega, potem lahko tudi Bolt ostane brez zmage.

V prejšnjih podobnih dopinških primerih so kolajne oziroma dosežke odvzeli vsem članom štafete. Tako so, denimo, ZDA ostale brez srebrne medalje na 4 x 100 m na OI 2012, saj je bil pozitiven Tyson Gay.

Bolt se na poročanje časnika ni odzval, Jamaica Gleaner pa piše, da je Carter eden od 32 športnikov, ki so jih odkrili pri ponovnem testiranju vzorcev z iger v Pekingu in Londonu. Krovna mednarodna olimpijska organizacija Mok za zdaj še ni razkrila imen teh športnikov.