Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
18.03.2016 09:58:00
Deli članek:

Lavillenie in Suhrjeva osvojila zlato v skoku s palico na uvodu SP

Reuters

Olimpijska zmagovalca Francoz Renaud Lavillenie (6,02 m) in Američanka Jennifer Suhr (4,90 m) in sta osvojila zlati medalji v skoku s palico prvi dan dvoranskega svetovnega prvenstva v atletiki v ameriškem Portlandu; Lavillenie je absolutni svetovni rekorder, Suhrjeva pa dvoranska. To sta bili tudi edini tekmovanjih ob uvodu prvenstva.

Med atletinjami je bila druga Američanka Sandi Morris (4,85 m), tretja pa Grkinja Ekaterini Stefanidi (4,80 m). Američan Sam Kendricks je bil drugi med atleti (5,80 m), tretji pa Poljak Piotr Lisek (5,75 m).

V skoku s palico je na SP neposredno v finalu nastopilo le po 14 najboljših na svetu. Med atletinjami Avstralka Alana Boyd sploh ni tekmovala, ker si je poškodovala vezi levega gležnja na ogrevanju in so jo morali pol ure pred tekmo z vozičkom odpeljati na pregled v bolnišnico. Gledalci so v nadaljevanju videli najbolj izenačeno in najuspešnejšo prestavo, če odmislimo svetovne rekorde, v zgodovini.

Nekdanja svetovna prvakinja v dvorani (2011) in na prostem (2010) Brazilka Fabiana Murer je v prvih poskusih preskočila 4,50 in 4,60 m, nato pa ni bila uspešna na 4,70 m ter končala na šestem mestu, še preden se je boj za odličja začel na višini 4,75 m. Na njej je imela dva neuspešna poskusa Švicarka Nicole Büchler, ki je tretjega pustila za 4,80 m in nato kot prva prešla letvico ter se od veselja po pristanku prijela za glavo. V prvem poskusu sta nato višino zmogli tudi Morrisova in Stefanidijeva, srebrna pred dvema letoma na EP na prostem in na EP lani v dvorani. Novozelandka Eliza Mccartny, ki na 4,75 sploh ni skakala, pa je bila neuspešna v vseh treh skokih na 4,80 m.

Suhrjeva je po 4,60 in 4,75 m tretjič na tekmi, ponovno uspešno, skočila šele na 4,85 m, kar je prva preskočila Morissova. Stefanidijeva in Büchlerjeva sta po prvih neuspešnih skokih preostala pustili za višino 4,90 m. To višino so v vsej zgodovini poleg Suhrjeve, Morrisove in Stefanidijeve zmogli le še Rusinja Jelena Isinbajeva in Američanka Demi Payne. Suhrjeva jo je znova preskočila in dosegla rekord prvenstev, Morrisova, Stefanidijeva in Büchlerjeva pa so letvico po dvakrat podrle.

Na 4,95 m je svoj zadnji poskus neuspešno opravila Morrisova in Suhrjeva je že dokončno zmagala. Na 5,04 m, kar je centimeter več od njenega svetovnega dvoranskega rekorda, ki ga je postavila v ameriškem Brockportu 30. januarja letos, sploh ni več skakala. "Nedavno so bile tu ameriške kvalifikacije in sem že kar utrujena. Skok s palico je vse boljši, današnje tekmovanje je bilo zelo zahtevno in konkurenca zelo močna in izenačena. Želela sem končati sezono tako, kot sem jo začela, to je zdrava, in nisem tvegala poškodbe," je pojasnila Suhrjeva.

ŠOV LAVILLENIEJA
Atleti, ki so začeli istočasno z atletinjami, so bili tedaj še na 5,75 metra, ko se je še vedno borila deveterica. Izkazalo pa se je, da je bilo to prelomno obdobje tekmovanja v boju za stopničke. Lavillenie je omenjeno višino v svojem sploh prvem poskusu na tekmovanju zmogel prvi. V prvem poskusu je bil uspešen le še Lisek, v tretjem pa Čeh Jan Kudlička in Kanadčan Shawnacy Barber, svetovni prvak lani v Pekingu.

Ameriški prvak Kendricks na 4,75 ni skakal, Brazilec Thiago Braz Da Silva je zadnji poskus pustil za 5,80 m, preostali atleti pa so na 4,75 m končali tekmovanje s tremi neuspešnimi poskusi. Da Silva je nato letvico podrl, njegovih 5,65 m je zadostovalo le za 12. mesto, Kendricks pa je povedel po uspešnem prvem nastopu na 5,80 m. Lavillenie je namreč izpustil tako to kot višino na 5,85 m.

Kudlička je končal s tremi ničlami na 5,80 m. Lisek, bronast na lanskem SP v Pekingu, in Barber, sta tretji skok postila za 5,85 m ter ga opravila neuspešno. Lisek si je tedaj že priskakal drugi bron v karieri. Kendricks je prvič na tekmovanju na 5,85 m letvico podrl ter se odločil za dva poskusa na 5,90 m, kjer pa je tudi dokončno obstal, vendar vesel svojega prvega odličja na velikih tekmovanjih.

V igri je ostal le še Lavillenie, ki je letvico na 5,90 v svojem drugem skoku SP krepko presegel. Tudi 6,02 m je zmogel že prvič, čeprav se je letvico s telesom krepko zamajal, vendar ta ni padla s stojala. Sledila je prestavitev letvice na 6,17 metra. To je centimeter več, kot je Lavillenie dosegel 15. februarja 2014, ko je v Donecku pred njegovimi gledalci odvzel svetovni rekord dotlej nedosegljivemu Ukrajincu Sergeju Bubki.

Francoz se je za razliko od Shurjeve odločil za nadaljevanje, prvič je naredil pravo akrobacijo na palici krepko pod letvico, drugič je prišel malo višje, vendar padel mimo blazine v korito, na srečo brez poškodbe, tretjič pa je skok opravil, vendar na napačni, spodnji stran letvice.

"Imel sem težave na zadnji višini v zaletu. Sicer pa je bilo prej tekmovanje zame zelo uspešni, ponovno sem preskočil šest metrov. Svetovni rekord bo ostal za kakšen drug dan, danes se veselim zlatega odličja, pa tudi tega, da se nisem poškodoval med mojimi zadnjimi tremi skoki," je dejal devetindvajsetletni Lavillenie. Bil je že svetovni dvoranski prvak, leta 2012 v Istanbulu, poleg tega je bil med letoma 2010 in 2014 trikrat v nizu evropski prvak na prostem in med letoma 2009 in 2015 v neprekinjenem nizu evropski dvoranski prvak. Le na SP na prostem še ni bil zlat, ima pa srebro in tri brone.