Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
27.02.2016 18:50:32
Deli članek:

Snežana Vukmirović: Koprski Real Madrid zaprl vrata drugim

Grega Wernig

Po Mariji Šestak je bila Snežana Vukmirović naša najboljša tekmovalka v troskoku. Po lanski poškodbi se počasi vrača na tekmovališča, toda ima težave, ker v domačem Kopru ne more trenirati v fitnesu na stadionu.

Ta naj bi bil rezerviran samo za nogometaše NK Koper. Dolgo smo čakali, da se Snežana vrne na tekmovališča. Po letu 2013, ko je skočila osebni rekord, zelo dobrih 14,58 metra, jo je na začetku leta 2015 doletela neprijetna poškodba že v zimski sezoni na mitingu v Zagrebu. »Želim si vrnitve na tekme, potrebujem tekmovalni adrenalin in hočem trgati stezo,« je začela Snežana. »Toda lani sem imela najhujšo poškodbo v svoji karieri. Zgodilo se je v Zagrebu na moji prvi tekmi leta in potem smo to zdravili, toda nismo vedeli za pravi vzrok poškodbe. Dvakrat sem natrgala mišico, potem pa so na pregledih ugotovili, da sem imela zamaknjen kolk. V Ljubljani smo uspeli s terapijo Nežke Poljanšek to pozdraviti, zdaj pa zame skrbi Milič iz Kozine. Vsak teden grem k njemu na servis,« se je nasmejala Snežana, ki je vesela, da gre na bolje.

Snežana Vukmirović
"Po novem je fitnes na koprskem stadionu namenjen samo nogometašem."

Toda ali taka poškodba pomeni, da ne bo mogla skakati tako daleč, kot je že skakala? »Ne, mislim, da bom lahko skakala daleč. Kar mi trenutno manjka, je hitrost, česar še nismo trenirali. Zdaj že skačem brez bolečine. Malo me je sicer še strah, da bi začutila bolečino, vendar je ne. Zdaj že dva meseca lahko normalno treniram. Zdrava sem,« je povedala Vukmirovićeva, ki se bo seveda borila za nastop na olimpijskih igrah v Riu.

"Sem otrok tega stadiona, na katerega sem hodila od svojega šestega leta. Zdaj, ko se pripravljam za olimpijske igre, pa ne morem več."

Norma za troskokašico njenih kvalitet ne bi smela biti prevelika težava (norma je 14,15 metra). »Zdrava bi morala skočiti normo brez težav. Že lani, ko sem tekmovala poškodovana, sem skočila 13,70 metra. Bila sem pripravljena za dolge skoke, toda poškodba me je ovirala. To se je potem vleklo celotno sezono,« je razmišljala Koprčanka, ki gre na priprave 28. marca, ko bo skupina atletov pod vodstvom Srdjana Djordjeviča odšla za štiri tedne na Kanarske otoke in na Ciper. »To bo štiri tedne garanja, želim pa si čim prej začeti tekmovati. Že na začetku maja. Tudi normo za olimpijske igre želim doseči čim prej, da se potem ne bom obremenjevala s tem. Bo, zagotovo bo, samo da opravim cikel treningov brez bolečin.«

Grega Wernig

Eden od vmesnih ciljev na poti do Ria je tudi evropsko prvenstvo v Amsterdamu. »Vsekakor, posebej ker tam zagotovo nekaj najboljših ne bo in se lahko uvrstim zelo visoko, kar je pomembno tudi zaradi kategorizacije,« je še povedala Snežana, ki pa se na treninge vozi v Ljubljano. »Na treninge se trikrat do štirikrat na teden vozim v Ljubljano. Tu opravim skakalni in tekaški trening. Na popoldanskem treningu pa bi morala delati za moč, vendar so v zadnjem času težave.« Kakšne težave? »Na Obali iščem fitnes, kjer bi lahko trenirala, ampak je težko najti takega, kjer bi lahko trenirala tako, kot moram jaz – nalog in poteg. Po novem je fitnes na koprskem stadionu namenjen samo nogometašem. Pod starim vodstvom smo vsi atleti in preostali športniki lahko tam trenirali, zdaj pa je fitnes tam za nas zaprt. Slišala sem tudi, da niti Andreji Klepač, eni naših najboljših teniških igralk, niso dovolili uporabe fitnesa na stadionu,« se je potožila Snežana, ki je pred tem tam redno trenirala.

»Že tako govorijo, da atletika na Obali nima prihodnosti ... In kako naj bi jo imela ob takih pogojih? Zdaj še blizu ne moreš priti. Za zdaj vsaj lahko treniramo na atletski stezi, vendar se lahko hitro kaj spremeni, ko začne tekme ali treninge koprski Real Madrid,«

Toda fitnes na stadionu in tudi drugi objekti so seveda last Občine Koper, in ne NK Koper. »Kolikor vem, je od Občine Koper. Obrnila sem se na več ljudi in nihče nič ne ve, kdo je odgovoren za to, da atleti tam ne smejo trenirati.« Seveda imajo športniki v Kopru, med njimi tudi atleti, od občine določene ure brezplačne uporabe fitnesa. »Drži. Tako je, vendar se je zgodilo, da je sredi mojega treninga prišel gospod in mi prepovedal nadaljnjo uporabo fitnesa, tako da sem ga morala zapustiti. Kaj takega sem mi še ni zgodilo v življenju, saj sem otrok tega stadiona, na katerega sem hodila od svojega šestega leta. Zdaj, ko se pripravljam za olimpijske igre, pa ne morem več. To se mi res ne zdi prav. Upam, da se bo našla rešitev, težava pa je v tem, da ne najdem nikogar, ki bi bil za to odgovoren,« je z grenkobo v glasu govorila Snežana, ki ne razume takih dejanj.

Grega Wernig

»Že tako govorijo, da atletika na Obali nima prihodnosti ... In kako naj bi jo imela ob takih pogojih? Zdaj še blizu ne moreš priti. Za zdaj vsaj lahko treniramo na atletski stezi, vendar se lahko hitro kaj spremeni, ko začne tekme ali treninge koprski Real Madrid,« je s sarkazmom končala Snežana, ki se je znašla v res nenavadni situaciji, ko ne more trenirati na domačem stadionu. Zakaj? Ker naj bi bilo zdaj vse podrejeno nogometnemu klubu in ljudje iz kluba naj bi tudi odločali o vsem. Kakšni so to ljudje, ki vodijo športni klub, atletinji, ki se pripravlja na olimpijske igre, pa ne dovolijo uporabljati fitnesa? Razumejo šport? Kot kaže, ne. In taki naj potem vodijo športni klub?