Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.12.2015 19:48:20
Deli članek:

Rusko sodišče: Dokumentarec ARD-ja ni verodostojen

vszi

Dokumentarec nemške televizije ARD, ki je lani poskrbel za temeljit pretres na športnem dopinškem področju, v Rusiji ne velja za verodostojnega. Takšno odločitev je danes sprejelo sodišče in avtorje kaznovalo tudi s simboličnimi denarnimi kaznimi.

ARD je v dokumentarcu z naslovom Skrivni doping - kako v Rusiji delajo zmagovalce leta 2014 pokazala, da so v Rusiji sistematično uporabljali doping, da bi na ta način izboljšali športne dosežke.

Ruska atletska zveza je primer pripeljala na sodišče, ker je menila, da film blati njeno čast in dobro ime. Sodišče je ugotovilo, da za nekatere dele dokumentarca ni dokazov o resničnosti navedb.

Sodišče je zdaj režiserju Haju Seppeltu in nekdanji atletinji Juliji Stepanovi ter njenemu možu Vitaliju Stepanovu, ki sta v filmu spregovorila o tej temi, naložilo po 39 evrov globe. Kazenske odgovornosti pa po navedbah ruskih medijev sodišče ne bo sprožilo, ker je dokumentarec nastal v tuji državi.

Film je imel precejšnje posledice, saj je sprožil preiskave v različnih športnih zvezah in tudi v krovni svetovni antidopinški organizaciji Wadi. Pred meseci so zaradi dopinških kršitev tako ruskim atletom prepovedali nastopanje v mednarodni konkurenci.