Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.11.2015 11:42:10
Deli članek:

Izredna skupščina AZS že v ponedeljek?

Nikola Miljković

Na slavnostni seji UO Atletske zveze Slovenije v Portorožu so ob koncu spregovorili tudi o pobudi, da bi izvedli izredno skupščino AZS že v ponedeljek.

Izmed predstavnikov iniciativnega odbora za to skupščino je bil na dnevih slovenske atletike Boštjan Bradeško, ki pa o tem ni želel dajati izjav. Bradeško, trener in vodja strokovnega sveta v klubu iz Žalca, je povedal le, da so se dogovorili, da ne bodo dajali izjav in da bodo skušali vse stvari rešiti znotraj "hiše." Tudi Marjan Hudej, ki kot podpredsednik trenutno vodi zvezo, je dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da uredi razmere, ki "so daleč od izrednih razmer".

Hudej je ocenil, da se je pobuda po spremembah začela še pred odstopom Gregorja Benčine, ki je 13. oktobra na seji upravnega odbora AZS v Ljubljani dokončno odstopil z mesta predsednika AZS. Tedaj je Luka Steiner, ki je tako kot Benčina pred tem tudi napovedal odstop, dobil podporo UO in še naprej opravlja funkcijo direktorja. UO je tedaj nadomestne volitve napovedal za 20. januar 2016, odločili pa so se tudi, da dotlej zvezo vodi podpredsednik Hudej.

Člani iniciativnega odbora za sklic skupščine prihodnji teden so se zavili v molk, iz razgovorov pa je bilo mogoče razbrati, da si želijo volitev vseh organov zveze in ne le nadomestnih volitev, na sestankih med obema stranema pa so padali tudi očitki o nepreglednem delovanju UO in predsednika, o sklicu preštevilnih dopisnih sej, nedostopnosti zapisnikov, morebitni finančne nepreglednosti...

"Iniciativni odbor skuša razložiti, da člani UO različno razmišljamo o delovanju AZS. Nismo vedeli, da se je veliko dogajalo že pred odstopom Benčine, od katerega so nekateri posamezniki uperili zahteve po odstopu že precej prej. Ko smo se 13. oktobra dogovorili, kako AZS peljati naprej, smo pogledali naš statut in zakon o društvih. Po desetih minutah, ki so sledile odstopu Benčine, smo sejo UO nadaljevali. Prisotni so bili tudi številni mediji. Skušali smo na najbolj pošten in pravno formalno pravilen način delovati naprej. Kljub temu so sledili pozivi k srečanjem, iz katerih je nastal iniciativni odbor, ki skuša sklicati novo skupščino naslednji teden," je navedel Hudej.

"SKUPŠČINA NE BO LEGITIMNA"
"Sodili smo, da se bo to zaustavilo, posebej po sestanku z mano in Lukom Steinerjem. Tudi po posvetovanju z odvetniki smo ugotovili, da nismo storili nič napačnega, sploh pa nič takega, kar bi terjalo izredne razmere. Na naslednjem mariborskem sestanku je bila le dvojica od peterice članov iniciativnega odbora in nihče izmed zastopnikov 31 klubov, ki naj bi bili tudi za sklic izredne skupščine. Na naslednjem sestanku so bili prisotni trije klubi in tudi po njem ni kazalo, da bi se zahtevalo sklic skupščine. Če je ne bodo preklicali, bo sicer izvedena, vendar ne bo legitimna in bomo priseljeni ukrepati s pravnimi sredstvi. Upam, da se to ne bo zgodilo, kljub temu pa smo pripravili tudi zahteve po odškodninski odgovornosti tistih, ki skušajo stanje predstaviti kot izredno," je dejal Hudej.

"Odprli smo vrata, poslušali smo jih, vendar nismo izvedeli nič konstruktivnega. Če bo skupščina sklicana, bom šel tudi tja in pojasnil naša skupna stališča," je navedel Janez Aljančič, nekdanji predsednik AZS in sveta Evropske atletske zveze. Jelo Ambrožič je dodal, da je sklic izredne skupščine nelegitimen in da morajo organi zveze delovati naprej do januarja, kot je bilo sklenjeno.