Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
14.11.2015 21:21:06
Deli članek:

Mihalinčeva in Renner atleta leta

Grega Wernig

Maja Mihalinec in Robert Renner sta najboljša slovenska atleta leta 2015 po anketi Atletske zveze Slovenije (AZS).

Sprinterka Mihalinčeva in skakalec s palico Renner sta priznanji dobila prvič, nasledila pa sta tekmovalno upokojenega Primoža Kozmusa in Martino Ratej. Kozmusa so na slovesnosti v Portorožu razglasili za častnega člana AZS.

"V svojem tekmovalnem načrtu sem imel še naslednje leto, Rio de Janeiro je pred vrati. Bile so realne možnosti za osvojitev olimpijske medalje, vendar mi fizično stanje to ni več dopuščalo. Odločil sem se, da ne vlečem več in zaključim to uspešno zgodbo," je dejal 36-letni Kozmus.

Najuspešnejši slovenski atlet v zgodovini je edini, ki je med Slovenci v kraljici športov osvojil zlato na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu. Tekmovalno kladivo je 23. oktobra letos na slovesnosti v Brežicah dokončno postavil v kot.

"Na SP v Pekingu je bila naša reprezentanca v povprečju za štiri leta mlajša, kot na prejšnjem. Mladi nezadržno polnijo vrzeli, ki nastajajo po odhodih v generaciji, ki je pisala izjemno zgodbo v zadnjem obdobju slovenske atletike. Zato sem prepričan, da bomo uspešni tudi naprej. Primož Kozmus je dejal, da je pot do vrhunskosti dolga in naporna, na njej pa moraš biti zelo močan. AZS bo skušala to pot čim bolj olajšati in to je najpomembnejša naloga zveze, torej, da skrbi za razvoj in pogoje za delo tako športnikov, trenerjev, kot tudi vseh drugih, ki skrbijo in delajo od najmlajših do članske in veteranske kategorije," je dejal podpredsednik AZS Marjan Hudej, ki po odstopu Gregorja Benčine vodi zvezo.

"Vesel sem, da sem na tem odru, trdo pa že delam za naslednjo sezono. Viden dosežek si želim že na dvoranskem SP marca, cilja pa sta tudi finale na EP in olimpijskih igrah," je dejal Renner. Član Kladivar Celje, njegov trener je Milan Kranjc, je v glasovanju za atleta leta dobil 193 točk, drugi je bil Luka Janežič (Kladivar) s 138 točkami, tretji pa Žan Rudolf (Mass) z 80 točkami. Janežič je prav danes praznoval dvajseti rojstni dan.

Med članicami je Maja Mihalinec (Velenje), vadi pod vodstvom Srdjana Djordjevića, prejela 151 točk in prehitela Marušo Mišmaš (Mass), ki je imela 134 točk, s 115 točkami pa je bila tretja Ratejeva. "To je bila moja najuspešnejša sezona doslej, tudi lepa popotnica za olimpijsko leto," je dejala Mihalinčeva.

Renner se je na svetovnem prvenstvu v Pekingu edini iz slovenske ekipe uvrstil v finale in delil 13. mesto, v kvalifikacijah pa je s 5,70 m postavil slovenski rekord in izpolnil normo za olimpijske igre prihodnje leto. V estonskem Talinu je kot drugi Slovenec v zgodovini osvojil naslov evropskega prvaka za mlajše člane.

Arsen Perić
Robert Renner
V Estoniji sta bronaste medalje osvojila Luka Janežič na 400 metrov in Rudolf na 800 m. Prvi je na SP zasedel 28. mesto ter za 20 stotink zgrešil polfinalni nastop. S 45,28 sekunde je dosegel državni rekord in tudi olimpijsko normo. Slednja se je izmaknila Rudolfu, ki je na SP s 17. izidom polfinale zgrešil za 21 stotink.

Maja Mihalinec je na SP v polfinalu teka na 200 m tekla osebni rekord 23,04 sekunde in zabeležila 19. izid. Za finale bi morala teči krepko hitreje od slovenskega rekorda (22,72) Jamajčanke s slovenskim potnim listom Merlene Ottey iz leta 2004. Tekmovalka, ki tudi že ima normo za OI, je marca na dvoranskem EP v Pragi v polfinalu teka na 60 m zasedla končno 16. mesto.

Mišmaševa je bila osma na dvoranskem EP, v Bratislavi je nato maja v teku na 3000 metrov z zaprekami s časom 9:35,10 minute postavila državni rekord, izpolnila normo, zvin gležnja na tej tekmi pa ji je povsem porušil nadaljevanje sezone, s katero pa je bila zelo nezadovoljna Ratejeva, saj je ostala daleč od finala na SP.

Med mlajšimi člani je bil vrstni red v točkovanju za najboljšega atleta leta na prvih treh mestih enak, kot med člani, Mišmaševa pa je bila na čelu mlajših članic pred Joni Tomičič Prezelj (Olimpija) in Matejo Pokrivač (Štajerska Maribor).

Matija Muhar (Satler Kranj) in Veronika Domjan (Ptuj) sta bila med starejšimi mladinci na prvih mestih tako kot lani, med mlajšimi mladinci sta bila najboljša Grega Pavlovič (Ptuj) in njegova klubska kolegica Maja Bedrač, v pionirski konferenci pa sta bila na čelu Gregor Grahovac (Kladivar) in Nika Glojnarič (Brežice).

Za najboljši klub je bil ponovno izbran ljubljanski Mass, novomeška Krka pa je organizirala najboljše tekmovanje, ekipno prvenstvo. Za dolgoletno delo v atletiki je zlato plaketo prejel Jurij Novak, srebrne so dobili Vladimir Vidmar, Jože Satler, Milan Kranjc, Matic Osovnikar, Renner, Janežič in Rudolf, bronaste Tomaž Jarc, Maja Bedrač in Veronika Domjan, posebna priznanja AZS pa Sašo Apostolovski, Boris Ličof, OO Ljubljanskega maraton, Timing Ljubljana, RTV Slovenija, Panvita Murska Sobota in velenjski klub, zlati znak pa je dobil Telekom Slovenije.

Vrstni red v glasovanju (izpolnjenih je bilo 70 anketnih listov):
- člani:
 1. Robert Renner (Kla)/trener Milan Kranjc  193 točk
 2. Luka Janežič (Kla)                       138
 3. Žan Rudolf (Mass)                         80
 4. Matija Kranjc (Mass)                      24
 5. Nejc Pleško (Oli)                         20
 6. Peter Hribaršek (Vel)                      9
 7. Mitja Krevs (Kla)                          7
 8. Gregor Kokalovič (Krk)                     6
 9. Tadej Hribar (Krk)                         3
10. Andrej Poljanec (Krk)                      1

- članice:
 1. Maja Mihalinec (Vel)/Srdjan Djordjević   151
 2. Maruša Mišmaš (Mass)                     134
 3. Martina Ratej (Kla)                      115
 4. Savina Veit (Mass)                        37
 5. Tina Šutej (Mass)                         26
 6. Sonja Roman (Šta)                         11
 7. Saša Babšek (ASB)                          5
 8. Barbara Špiler (Bre)                       1

- mlajšimi člani:
 1. Robert Renner (Kla)/trener Milan Kranjc  208 točk
 2. Luka Janežič (Kla)                       169
 3. Žan Rudolf (Mass)                         89

- mlajše članice:
 1. Maruša Mišmaš (Mass)/Svetlan Vujasin     225
 2. Joni Tomičič Prezelj  (Oli)              142
 3. Mateja Pokrivač (Šta)                     58

- starejši mladinci:
 1. Matija Muhar (Satler)/Jože Satler        229
 2. Nace Pleško (Oli)                        101
 3. Enej Leban (Gor)                          67

- starejše mladinke:
 1. Veronika Domjan (Ptu)/Gorazd Rajher      212
 2. Maja Pogorevc (SLG)                      156
 3. Anita Horvat (Mass)                       60

- mlajši mladinci:
 1. Grega Pavlovič (Ptu)/Aleš Bezjak         133
 2. Matevž Cimermančič (DTo)                 118
 3. Anej Zupanc (Kla)                        108

- mlajše mladinke:
 1. Maja Bedrač (Ptu)/Aleš Bezjak            230
 2. Lara Omerzu (Bre)                        150
 3. Aneja Simončič (Žal)                      41
...

- pionirji:
 1. Gregor Grahovac (Kla)/Rok Predanič       212
 2. Jan Vukovič (Kla)                        166
 3. Mitja Kordež (SLG)                        31

- pionirke:
 1. Nika Glojnarič (Bre)/Henrik Omerzu       224
 2. Eva Pepelnak (Kla)                       135
 3. Karin Gošek (Sev)                         53