Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
au
au
27.09.2015 18:06:48
Deli članek:

Mijazaki novi stari rekorder v teku na 100 metrov (video)

Japonec Hidekiči Mijazaki je postavil novo rekordno znamko v teku na 100 metrov.

Seveda Japonec ni bil hitrejši od rekordne znamke jamajške strele Usaina Bolta, ampak je postavil nov svetovni rekord v svoji starostni kategoriji. Mijazaki je star 105 let, svojo rekordno znamko v teku na 100 metrov v najstarejši kategoriji pa je popravil na 42 sekund in 22 stotink.

Oče štirih otrok, ki ima tudi deset vnukov ter vnukinj, se je z atletiko začel ukvarjati pri 93 letih. Takrat je namreč umrla že večina njegovih prijateljev, nevsakdanjo odločitev za možakarja njegove starosti pa je sprejel predvsem zato, ker je želel početi nekaj novega.

Vse skupaj pa je vzel zelo resno, postavil že nekaj rekordnih časov v svoji starostni kategoriji, toda njegov cilj je precej višji. Kot je sam dejal, bi rad 100 metrov odtekel v času okoli 35 sekund. "Hidekiči je zelo motiviran. Čeprav je star že 105 let vsak dan trenira, trening izpusti le takrat, ko dežuje. Teče zaradi tega, ker je to koristno za zdravje, in seveda zaradi zlatih medalj," je dejala njegova hči Kijono.

To pa ni njegova edina strast. "Zlati Bolt" redno trenira tudi suvanje krogle, njegov najdaljši met do zdaj pa znaša 3,25 metra.