Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
24.08.2015 13:14:22
Deli članek:

Pistorius je namerno ustrelil Reevo

vszi

Južnoafriški paraatlet Oscar Pistorius sedi v zaporu, ker povzročil smrt svojega dekleta Reeve Steenkamp, vendar ni bil obsojen umora.

Toda starša nesrečne Reeve trdita, da je Pistorius dekle ubil namenoma in pri polni zavesti. Pistorius bo moral na zaslišanje pred komisijo za pogojni odpust, take trditve staršev pa mu zagotovo ne bodo pomagale pri tem, da bi zapustil kaznilnico. To je bilo prvič po končanem sojenju, da sta Reevina sta starša spregovorila za javnost.
28-letni Pistorius je bil lani septembra obsojen zaradi uboja svojega dekleta, potem ko je sodnik Thokozile Masipa dejal, da tožilec ni mogel dokazati namere.
Tožilec se je šest mesecev trudil, da bi dokazal, da je Pistorius, ki je štirikrat ustrelil skozi vrata kopalnice in ubil Reevo, ki se je skrivala, vedel, kdo je za vrati, čeprav je Oscar trdil, da je mislil, da je v kopalnici vlomilec.  
Zaslišanje pred komisijo za pogojni odpust bo novembra letos.  
"Menimo, da to kar smo slišali na sodišču, ni bila resnica," je Reeven oče Barry Steenkamp govoril v intervjuju za avstralsko televizijo Channel Seven. "On se je razjezil, ona je odšla v kopalnico in se zaklenila. Potem pa je vzel pištolo in streljal." Reevena mama June je dodala: "Zakaj ji ni pustil, da bi preprosto odšla?"
Pistoriusa bi morali v petek izpustiti iz zapora, da bi na prostosti čakal na zaslišanje komisije za pogojne odpuste (odsedel je 10 mesecev), toda pravosodni minister Michael Masutha je to preprečil, ker naj ne bi bilo nobene prave osnove za predčasni odpust. Pistoriusova (zelo bogata in vplivna) družina je bila nad odločitvijo ministra šokirana in razočarana.
Odločitev glede Pistoriusovega odpusta naj bi obravnavali ponovno, kar bi lahko trajalo do štiri mesece.
Reeveni starši so že prej dejali, da niso zadovoljni s kaznijo, ki jo je sodišče naložilo Pistoriusu. Če bi bil spoznan za krivega umora, bi Oscar dobil najmanj 15 let zapora.