cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

nu
nu
0 11.08.2015 09:30:52

Dopinški škandal na teku proti dopingu

Večje število policistov iz dveh mest je izvedlo obsežno racijo, potem ko je postalo jasno, da je sicilski amaterski maraton s plemenitim geslom in ciljem v resnici leglo goljufov.

Policisti so organizatorje in udeležence maratona nečednosti sumili že prej, zadnja preiskava in zadnji telefonski prisluhi pa so pokazali, da so bili sumi upravičeni. Zato je policija na cilju teka izvedla akcijo, odpeljala nekatere tekače, trenerje in funkcionarje, skupno pa zaradi dopinških prekrškov (trgovanja, distribucije ali uporabe) ovadila kar 34 ljudi.

Neverjetno in vsega obsojanja vredno že samo po sebi. Dodatno je zadeva nenavadna, ker gre za amatersko, skorajda rekreativno preizkušnjo, ki jo v okolici Siracuse in Raguse na Siciliji organizirajo tradicionalno. Največji absurd celotne zadeve pa je v tem, da gre za tek, ki promovira vrnitev k naravi in zdravo življenje. 

Na teku so tako med drugim prepovedane vse ure, vsi drugačni merilniki časa in srčnega utripa, vsi predvajalniki glasbe in nasploh vsa tehnologija. Cilj teka je teči tako, kot so to počeli nekoč, temu primeren pa je seveda tudi odnos do dopinga. In to na tako zelo konkretni ravni, da si ob vsej žalosti zadnjih dogodkov človek ne more pomagati in se začne krohotati. 



Verjeli ali ne, Maratona alla Filippide, kot se prireditev imenuje v originalu, organizira športno društvo z imenom Ne dopingu in drogi. Da, prav ste prebrali. To pa še ni vse, maraton poteka tudi pod zelo zgovornim sloganom 'Bolje je biti zadnji in čist kot prvi in dopingiran.' Da, ponovno ste prebrali pravilno.

"Zgodilo se je nekaj takega, kot da bi ljudje, ki molijo k Mariji, Marijo hkrati preklinjali. Ne morem verjeti, to je velika sramota," je ob tem dejal eden od neomadeževanih organizatorjev, ki je živel v prepričanju, da vsaj ta tradicionalen tek plemenitih vrednot in vračanja k naravi poteka brez kršitev te vrste. 

Članki iz rubrike