nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 10.05.2024 18:12:09

Lindgren brani lansko zmago v Varšavi

Mladi Avstralec Jack Holder skupaj z mehanikoma nestrpno čaka na dirko v Varšavi, kjer je lani prvič prišel do stopničk.
psno
Glavno mesto Poljske je domačin druge letošnje GP dirke. Na Narodnem stadionu v Varšavi se bodo pred razprodanimi tribunami pomerili najboljši vozniki sveta, med njimi kot povabljenec tudi zmagovalec nedavne dirke v kvalifikacijah za EP v Krškem, mladi Mateusz Ciernak.

Po razburljivih vožnjah pred dvema tednoma na Hrvaškem so se najboljši vozniki spidveja na svetu podali v Varšavo, kjer jih čaka nova preizkušnja za SP. Zanimivo je, da so lani v velikem finalu v Varšavi vozili isti vozniki, kot so si v Donjem Kraljevcu razdelili prva štiri mesta. Pred letom dni je na Poljskem zmagal Šved Fredrik Lindgren pred Avstralcem Jackom Holderjem, ki je na Hrvaškem prišel do svoje prve zmage. Lani je bil tretji aktualni prvak Bartosz Zmarzlik, ki je pred dvema tednoma ostal brez stopničk. Veliko smole je lani imel drugi Avstralec Jason Doyle, ki se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, pa čeprav je bil pred tem celo dirko daleč najboljši.



Seveda je ta četverica tudi tokrat med favoriti na dirki. Vsi po vrsti zelo dobro vozijo tudi v svojih klubih. Toda v napad za najvišja mesta bodo krenili tudi ostali vozniki. Predvsem to velja za oba preostala Poljaka Wozniaka in Kubero. Tu sta tudi oba mlada Angleža Bewley in Lambert ter Danec Madsen. Nevarna bosta tudi Slovak Vaculik in Nemec Huckenbeck, ki se je pokazal v zelo dobri luči na Hrvaškem, čeprav mu kratka proga ne ustreza. Tokrat se vozi na normalni progi, kar bi mu, tako kot Slovaku, moralo biti bolj pisano na kožo. Temu spisku pa lahko dodamo še povabljenca na dirki, mladinskega svetovnega prvaka Mateusza Ciernaka. Tega so dodobra spoznali tudi gledalci v Krškem, kjer je pred tednom dni slavil lepo zmago. Nekateri strokovnjaki napovedujejo, da bi se mladi Poljak lahko tokrat boril tudi za veliki finale. Je izredno hiter starter, pa tudi sama njegova vožnja je že zelo izpopolnjena in ne dela kakšnih nepotrebnih napak. Bomo pa videli, kam ga bo to pripeljalo.



Na uvodu na Hrvaškem je močno razočaral trikratni svetovni prvak, Anglež Tai Woffinden, ki se še vedno išče. Veliko vprašanje je, če lahko v Varšavi pokaže kaj več, saj je tu veliko daljša steza, kar mu tudi v najboljših časih ni preveč dišalo. V podobnih problemih je tudi Danec Michelsen. Veliko vprašanje pa je kaj lahko pokažeta mladi Čeh Kvech in Latvijec Lebedievs. Oba na trenutke kažeta izvrstne vožnje, potem pa je spet čista 'tema'.



Sama dirka je na sporedu ob sedmih zvečer. Popoldne ob treh pa je na sporedu uradni trening, takoj po njem pa bo sledila sprinterska dirka, ki bo prvič tudi točkovana za prvenstvo. Kako bo to potekalo, bomo šele videli. V FIM pravijo, da bo to za popestritev. Kasneje bosta še dve takšni dirki.



V Latviji finale challenga za EP

Pred dobrim tednom so bile na sporedu kvalifikacije za EP za posameznike. Ena od dirk je bila v Krškem, kjer je zelo prijetno presenetil tudi mladi Ljubljančan Anže Grmek, ki je malce nakazal, da bi lahko bil tudi naslednik obeh Matejev, Ferjana in Žagarja. V nedeljo popoldne bo finalna dirka challenga za EP v latvijskem Daugavpilsu, kjer bomo dobili osmerico za štiri dirke za EP. V prihodnjih dneh bo evropska zveza določila še sedmerico, ki bo nastopala na teh dirkah. Morda se bo tu odprla kakšna majhna luknjica tudi za nastope Mateja Žagarja, a je v to le težko verjeti.

Članki iz rubrike