1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 20.04.2024 08:04:12

Mad Max se ne ustavlja

Profimedia
Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec sprinterske dirke pred veliko nagrado Kitajske v Šanghaju za svetovno prvenstvo formule 1. Nizozemec je slavil pred Britancem Lewisom Hamiltonom (Mercedes) in Mehičanom Sergiom Perezom (Red Bullom).

Trikratni zaporedni svetovni prvak in vodilni v skupnem seštevku SP je tako dobil uvodno sprint dirko sezone in novih osem točk v seštevku prvenstva pred peto dirko sezone.

Ključno dogajanje današnjega sprinta se je odvilo na startu, ko je Hamilton zelo dobro startal in takoj prišel ob bok zmagovalcu deževnih petkovih kvalifikacij, rojaku Lando Norrisu v McLarnu. Sedemkratni svetovni prvak je imel v prvem zavoju notranjo linijo in prevzel vodstvo, Norris pa je zapeljal s steze in padel komaj na sedmo mesto.

Vrstni red pri vrhu se nato za nekaj krogov ni spreminjal, potem pa je Verstappen začel dirkati svojo dirko. Sprva se je zlahka prebil mimo Španca Fernanda Alonsa (Aston Martin) na drugem mestu, ob koncu deveta kroga pa prišel še mimo vodilnega Hamiltona. Britancu se je odpeljal in na koncu suvereno po 19 krogih slavil s 13 sekundami naskoka.


Za njim je bilo precej manj prehitevanj vse do konca sprinta, ko je bitko Špancev med Alonsom in Carlosom Sainzem (Ferrari) izkoristil Perez in prišel na tretje mesto. Mimo moštvenega kolega v Ferrariju se je na četrto mesto prebil še Monačan Charles Leclerc, Sainz je bil peti.

Najkrajšo je potegnil Alonso, ki je očitno v boju z rojakom predrl pnevmatiko in zapeljal v bokse, kjer je dirko predčasno končal. Na šestem mestu je tako sprint sklenil Norris, na sedmem pa njegov moštveni kolega v McLarnu, Avstralec Oscar Piastri. Zadnjo točko je z osmim mestom ujel Britanec George Russell (Mercedes).

Danes ob 9. uri po slovenskem času sledijo še kvalifikacije za klasično dirko, ki bo v nedeljo na sporedu prav tako ob 9. uri.

Kraljevo tekmovanje v avtomobilizmu se je sicer vrnilo na Kitajsko prvič po letu 2019. Pandemija novega koronavirusa je prekinila niz tekem, ki so v tej državi potekale od leta 2004. Kitajske oblasti so namreč sprejele zelo stroge ukrepe za zajezitev pandemije, zato so bila odpovedana tudi največja športna tekmovanja.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike