901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 19.11.2023 13:24:44

Prestižna dirka v Las Vegasu Verstappnu, ki je slavil že 18. zmago v letošnji sezoni

Profimedia
Svetovni prvak Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je dobil veliko nagrado Las Vegasa in dosegel 18. zmago sezone svetovnega prvenstva v formuli 1 ter 53. v karieri. Drugi je bil Monačan Charles Leclerc (Ferrari), tretji pa Mehičan Sergio Perez (Red Bull).

Na prvi dirki F1 v igralniški metropoli po velikih nagradah leta 1981 in 1982 je moral že v četrtem krogu na dirkališče varnostni avto zaradi nesreče Britanca Lenda Norrisa (McLaren-Mercedes). Na zanimivi tekmi je bilo še nekaj nesreč in veliko prehitevanj.

Leclerca, ki je zmagal v sobotnih kvalifikacijah, je Verstappen prehitel že v prvem krogu, a ga je pri tem izrinil s proge in dobil pet sekundno kazen. Monačan je znova povedel v 17. krogu. Verstappen je takoj nato odšel v bokse na menjavo gum in je tam odslužil tudi pet sekundno kazen.

Varnostni avto je bil znova na stezi v 25. krogu, ko sta trčila Verstappen in Britanec George Russell (Mercedes) v boju za tedaj četrto mesto in nato je bilo nekaj delov na stezi, ko jo je skupil Nizozemčev sprednji del vozila.

Po ponovnem startu ni trajalo dolgo, da je Verstappen prehitel Pereza in nato ostal v vodstvu vse do cilja. Verstappen je zelo kritiziral organizacijo dirke v Vegasu, saj naj bi bilo v tej dirki "le odstotek športa, ostalo pa le spektakel".

A je po prehodu ciljne črte po moštvenem radiu zapel začetek pesmi Elvisa Presleyja "Viva Las Vegas" in pomahal gledalcem, med katerimi je bilo ogromno zvezd in glasbe, filma, zabave.



"Poškodovano sprednje krilce je zdržalo do konca. Med dirko sem se boril, res je bilo težko. Pomagalo mi je, da je bil Perez v zaključku dolgo na drugem mestu, kar mi je olajšalo nadzor nad razpletom v boju za zmago. Na spolzkem terenu je bila obraba gum manjša in zato je bilo možno na vso moč voziti tudi v zadnjih krogih," je povedal v prvi izjavi po prihodu v cilj zmagovalec.

Ko je že kazalo, da bo Red Bull vnovič slavil dvojno zmago, je v zadnjem krogu Leclerc presenetil Pereza, ga prehitel v ostrih zadnjih zavojih in dirko končal na drugem mestu. Bil je razočaran, saj si je želel zmage, posebej po slavju v kvalifikacijah.

"Razočaran z drugim mestom, posebej zaradi varnostnega avta, ki mi je prekrižal načrte. Nismo šli še enkrat v bokse, a se nam tudi ta odločitev ni izšla. Uspela mi je dobra akcija v zaključku tekme in tako moram biti zadovoljen, a se opravičujem navijačem, ker mi ni uspelo priti čisto na vrh," pa je povedal drugouvrščeni Monačan.

Perez je priznal, da mu je malo pomagal tudi varnostni avto. "A je bilo zelo težko že od začetka. Leclerc mi je na koncu tesno sledil in me v zadnjem krogu povem presenetil s prehitevanjem v seriji zavojev," pa je dejal tretjeuvrščeni Mehičan.

Sezona se bo končala konec naslednjega tedna v Abu Dabiju, kjer lahko Verstappen na dirkališču Yas Marina še podaljša rekordno serijo zmag.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike