stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 07.05.2023 23:54:32

Verstappen s poznim postankom do zanesljive zmage v Miamiju

Profimedia
Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Miamiju. Na peti preizkušnji sezone je ugnal moštvenega sotekmovalca Mehičana Sergia Pereza, tretji je bil Španec Fernando Alonso (Aston Martin).

Na ulični dirki, ki je potekala v okolici stadiona NFL ekipe Miami Dolphins, si je v soboto najboljše izhodišče v kvalifikacijah priboril Perez. Verstappen je bil šele deveti, toda za to je posredno poskrbel Charles Leclerc, Ferrarijev voznik je namreč zdrsnil s steze in pristal v ogradi. Dirkači nato po rdeči zastavi niso več prišli na stezo, nekateri pa so ostali brez zadnjega hitrega poskusa.

Tako se je Perezu ponudila možnost, da tretji najboljši startni položaj v karieri spremeni v sedmo zmago, v najboljšem primeru pa bi lahko celo prevzel vodstvo v seštevku.

A na dirki se je izkazalo, da so pri Red Bullu zasnovali drugačno taktiko za svoja dirkača. Medtem ko je Perez po zgodnjem vodstvu odšel na postanek v boksu pred polovico dirke, tako kot večina tekmecev, pa je Verstappen s prvim kompletom pnevmatik vztrajal do 46. kroga.

Medtem si je, četudi z že precej izrabljenimi pnevmatikami, tudi pridobil dovolj veliko prednost, da je, ko se je vrnil na stezo, prišel tik za mehiškega tekmeca. A deset krogov pred koncem sta bila le nekaj desetink narazen, s svežimi pnevmatikami pa je Nizozemec v 48. krogu spet vodil. Perez se je sicer nekaj zavojev še upiral, a nazadnje ni mogel preprečiti poraza.

Tako sta dirkača ekipe s krili prepustila le zadnjo stopničko tekmecem drugih ekip. Najbolje se je znašel letos zelo hitri Alonso z Aston Martinom, na koncu je bil četrti drugi Mercedesov voznik George Russell, peti pa Ferrarijev Carlos Sainz; Španec je začel iz druge startne vrste, možnosti za kaj več pa je najbrž zapravil s prehitro vožnjo v boksih, zaradi česar je dobil petsekundo kazen. A ta nazadnje niti ni vplivala na njegovo uvrstitev, saj je bil šesti Pierre Gasly (Alpine) več kot pet sekund za njim.



Točke so dobili še nekdanji svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), ki je v predzadnjem krogu prehitel Leclerca, Esteban Ocon (Alpine) in Danec Kevin Magnussen (Haas).

"Dobra dirka, na začetku sem imel nekaj težav, potem pa sem ujel ritem. Na koncu sem lahko prehitel Pereza in sem zelo vesel te zmage. Včeraj je bilo preveč težav. Nismo vedeli, kakšno bo vreme danes, toda verjeli smo, da je strategija prava," je dejal Verstappen, doslej edini zmagovalec Miamija, saj je dobil tudi lansko prvo dirko.

"Prvi komplet pnevmatik ni bil dober, tako da mi ni uspelo pridobiti dovolj prednosti. Max pa je bil res dober in lahko mu le čestitam za zmago, vseeno pa je tudi drugo mesto dober dosežek," je dejal Perez.

Po petih dirkah sta na vrhu razpredelnice ostala oba dirkača Red Bulla. Verstappen ima zdaj 119 točk, Perez pa 105. Alonso je tretji pri 75.

Naslednja dirka bo VN Emilije Romanje v Imoli čez 14 dni.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike