Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 03.02.2023 16:42:22

Ford se vrača v formulo 1

Ameriški avtomobilski koncern Ford se bo leta 2026 vrnil v formulo 1, je danes sporočilo podjetje. Ford se bo karavani formule 1 pridružil po tem, ko bodo v tekmovanju uvedli številne spremembe na tehnološkem področju in pogonskih motorjih.

Ford je tesno povezan z zgodovino formule 1. V zgodnjih šestdesetih je v sodelovanju s podjetjem Cosworth razvil motor, ki je bil osnova za številne dirkalnike različnih ekip. Pravzaprav je ameriški proizvajalec eden najuspešnejših v tem obdobju, saj so dirkalniki s Fordovimi oziroma Cosworthovimi motorji dobili 155 od 262 dirk med letoma 1967 in 1985.


Prvi naslov svetovnega prvaka je za ekipo s Fordovimi motorji dosegel Graham Hill z Lotusom leta 1968, doslej zadnjega pa Michael Schumacher z Benettonom leta 1994. Ford je kot dobavitelj motorjev sodeloval pri 13 posamičnih naslovih svetovnega prvaka in desetih konstruktorskih.

"Novica, da se Ford vrača v formulo 1, je odlična. Veselimo se, da ga bomo lahko pozdravili v družbi naših partnerjev, saj je Ford svetovna avtomobilska znamka z bogato dirkaško tradicijo. Za nas njegovo sodelovanje pomeni veliko dodatno vrednost," je novico za spletno stran formule 1 pospremil predsednik in izvršni direktor tekmovanja Stefano Domenicali.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike