podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 01.11.2022 19:58:54

Avstrijec Gappmaier presenetil Škorjo

Zmagovalni oder na Pokalu v Krškem, od leve Nick Škorja, presenetljivi zmagovalec Daniel Gappmaier in Danec William Drejer..
psno
Na 3. pokalu AMD Krško je razburljivi finale prinesel zmago Avstrijcu. Nick Škorja je bil za pol kolesa prepočasen. Memorial Matije Duha je pripadel mlademu Svenu Cerjaku, ki se razvija v odličnega voznika.

V Krškem se je z mednarodno dirko za pokal AMD Krškega končala letošnja sezona spidveja pri nas. Organizatorje je presenetil zelo dober obisk, saj se je na tribunah zbralo nekaj manj kot 1500 gledalcev. Pri AMD Krškemu so se za letošnjo dirko odločili, da prihranijo nekaj denarja za naslednjo sezono in izpeljejo dirko z dvanajstimi vozniki. V glavnem so se odločili za mlade in neuveljavljene voznike in pri tem imeli kar srečno roko. Nekateri so pričakovali, da Nick Škorja ne bo imel kakšnih večjih tekmecev. Že v uvodnih vožnjah so se odlično odpeljali Danec Drejer, Poljak Orwat ter malce presenetljivo stari znanec, Italijan Paco Castagna. Nick je bil v obeh prvih vožnjah premagan. V uvodni mu je Poljak Tomasz Orwat dal vedeti, da ne spada zaman med zelo perspektivne poljske mlade voznike. Z izvrstnim manevrom pa ga je v drugi vožnji premagal Castagna, ki se v Krškem vedno počuti dobro. V nadaljevanju smo videli kar nekaj vrhunskih voženj, presenečenja pa so se vrstila. Morda največje je pripravil Romun Andrei Popa, ki je med drugimi premagal do takrat neporaženega Orwata. Veliko simpatij pa je med samo dirko kot tudi po njej za svoje izredno borbene vožnje požel komaj 16-letni Ukrajinec Nazar Parnicki. Po koncu dirke je v pogovoru dejal, da je moral kmalu po začetku vojne domovino zapustiti zaradi večkratnega bombardiranja. Na veliko srečo so ga sprejeli v Lesznem na Poljskem, kjer je dobil motorje in se lahko še bolj posvetil temu športu. Obenem je izrazil tudi zahvalo Krčanom, da so ga povabili.



Po končanih 16-tih vožnjah so najslabši štirje vozniki odpadli, med njimi tudi mladinec Krškega Praznik. Na sporedu sta bila dva polfinala. V prvem je premočno zmagal Castagna, Danec Drejer pa je bil za malenkost hitrejši od Ljubljančana Grmeka, ki je tako osvojil peto mesto. V drugem polfinalu pa je bil Škorja prepričljivo boljši od ostalih. Avstrijec Gappmaier je bil za malenkost boljši od Ukrajinca.



Finale je prinesel neverjetno borbeno in zanimivo vožnjo. Povedel je Castagna pred Drejerjem, Škorja pa se je boril z Danielom Gappmaierjem. Potem je Nick z dobrim napadom prišel v boj za prvo mesto. Ob začetku zadnjega kroga pa je nastala drama. Dancu Williamu Drejerju je odpovedal motor, ki pa je kasneje spet vžgal. Le nekaj deset metrov kasneje pa se je razočaran zaustavil Paco Castagna. To je najbolje izkoristil Gappmaier, ki je prišel v vodstvo. V zadnjem ovinku je Škorja izpeljal lep manever in z veliko hitrostjo pripeljal v cilj. Žal je bil prekratek za slabega pol kolesa in Avstrijec se je veselil nenadejane zmage, ki pa je bila glede na pokazano v samem finalu popolnoma zaslužena. Nick je bil malce razočaran, toda že pred prihodom na stopničke je bil zadovoljen tako z dirko kot z rezultatom.



Med samo dirko pa so vozili tudi najmlajši na pol šibkejših motorjih. Poleg treh naših mladih Krčanov sta nastopila še dva Čeha, moral pa bi še Madžar Lovas, ki pa je zvečer pred dirko moral odpovedati nastop zaradi covida. V prvem delu so vsi vozniki odpeljali po štiri vožnje, v katerih je bil najboljši Čeh Vojtech Šachl, ki sicer spada med najboljše v Evropi v tej starosti. V velikem finalu pa je na noge publiko dvignil mladi domačin Sven Cerjak, ki je povedel pred Tilnom Bračkom, medtem ko je omenjeni Čeh malce zamudil. Tako je Cerjak prišel do lepe zmage in osvojil memorialni pokal, posvečen nekdanjemu odličnemu dirkaču Matiji Duhu, ki se je smrtno ponesrečil na dirki v Argentini. Od tega dogodka bo v februarju minilo točno deset let. Sven Cerjak je glede na prikazane vožnje v letošnji sezoni velik potencial in upajmo, da ga bo prenesel tudi na večji motor. Omenimo le še to, da je peto mesto na tej dirki mladih pripadlo Gregorju Zorku.

Galerija

Članki iz rubrike