andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 03.07.2022 18:45:36

Razburljivi Silverstone poskrbel hudo nesrečo in za novega zmagovalca v F1

Profimedia
Španec Carlos Sainz mlajši je zmagovalec desete dirke svetovnega prvenstva v formuli 1.

Voznik Ferrarija, ki je prišel do svoje prve zmage, je v Silverstonu na veliki nagradi Velike Britanije za približno štiri sekunde ugnal Mehičana Sergia Pereza (Red Bull), tretji pa je bil Britanec Lewis Hamilton (Mercedes).

Dirka v Silverstonu, kjer se je v štirih dneh zbralo za to prizorišče rekordnih več kot 400.000 gledalcev, se je začela dramatično. Že pred prvim ovinkom ob koncu startno-ciljne ravnine je prišlo do trka petih dirkačev - Britanca Georgea Russella, Japonca Yukija Tsunode, Tajca Alexandra Albona, Francoza Estebana Ocona in Kitajca Guanyuja Zhouja.

Prav slednji jo je najbolj skupil, njegov dirkalnik se je obrnil na glavo in drsel proti zaščitnim gumam. Prek teh je celo poletel in se ustavil šele v naslednji, žičnati ograji. Sledila je skoraj enourna prekinitev dirke, so pa organizatorji vmes sporočili, da je Zhou pri zavesti ter da jo je odnesel brez zlomov. "V redu sem. Sistem Halo me je rešil danes," je na Twitterju zapisal Zhou.

Pri trku pri veliki hitrosti jo je nekoliko skupil tudi Albon, ki so ga s helikopterjem prav tako prepeljali v bolnišnico, tudi on pa jo je na srečo odnesel brez poškodb.

Sledil je še drugi start, vrstni red je bil takšen kot v kvalifikacijah, čeprav je pri prvem startu Red Bullov Nizozemec Max Verstappen ugnal 27-letnega Sainza. A slednji je v drugo bolje startal in zadržal vodstvo.

V desetem krogu pa je Španec, ki je vozil 150. dirko in prvič v karieri začel s prvega startnega položaja, naredil majhno napako, kar pa je Verstappen takoj izkoristil in ga znova prehitel. Toda tri kroge pozneje je moral Nizozemec v bokse zaradi predrte gume in padel na šesto mesto, pozneje pa za nameček izvedel, da dirkalnik ni stoodstoten in je izpadel iz boja za zmago.

V ospredju sta tako ostala Ferrarija in sedemkratni svetovni prvak, Britanec Lewis Hamilton v Mercedesu, v 39. krogu pa je Ocon obstal na stezi in poskrbel za varnostni avto. To so najboljši unovčili za menjavo pnevmatik, prvo četverico pa so sestavljali Leclerc, Sainz, Hamilton in Perez - od teh pa je bil na slabših, trdih gumah le vodilni Leclerc.

Tega je tako kmalu prehitel Sainz, Perez pa Hamiltona. Če je bil Sainz potem dokaj varen na prvem mestu, pa so Perez, Hamilton in Leclerc poskrbeli za nekaj medsebojnih prehitevanj, največ je pridobil Perez, ki je prišel na drugo mesto, Hamilton na tretje, Leclerc pa se je nato s Špancem Fernandom Alonsom boril za četrto.

Tega je obdržal, do točk pa so prišli še Britanec Lando Norris na šestem, Verstappen na sedmem, Nemec Mick Schumacher na osmem (prve točke zanj), njegov rojak Sebastian Vettel na devetem in Danec Kevin Magnussen na desetem mestu.

"To je izjemno. Prva zmaga, 150. dirka, slavje s Ferrarijem v Silverstonu, česa več ne morem zahtevati. Hvala vsem za podporo. To je bil oster boj, sploh na začetku mi ni bilo lahko, a sem ostal zbran in nam je na koncu uspelo. Posebej po varnostnem avtomobilu se je ponudila priložnost za zmago in smo jo izkoristili," je po dirki dejal Sainz.


V skupnem seštevku ima Verstappen 34 točk prednosti pred Perezom ter 43 pred Leclercom.

Naslednja dirka bo konec tedna v Avstriji.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike