Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 26.06.2022 22:19:25

Žan Grmek presenetil oba favorita

Zmagovalna trojka v Lendavi, z leve Škorja, Grmek in Ivačič.
psno
Pred lepim številom gledalcev je bila na stadionu v Petišovcih pri Lendavi na sporedu prva dirka letošnjega DP v spidveju.

Kar malce presenetljivo smo videli lepo dirko, glede na to,  da na dirko ni prišel veteran iz Krškega Denis Štojs, ki se je pred dnevi poškodoval. Poleg tega pa domači klub SC Lendava ni mogel dobiti Slovakov, ki so imeli svoje obveznosti in je tako nastopilo le 13 voznikov. Prišla sta tudi dva Argentinca ter po en Avstralec in Bolgar. V rednem delu dirke je bilo sicer opazna kar velika kakovostna razlika med favoriziranim dvojcem Maticem Ivačičem in Nickom Škorjo ter nekaterimi mladimi vozniki. V rednem delu dirke je bil najbolj zanimiv medsebojni dvoboj obeh favoritov, ki je pripadel aktualnemu prvaku Maticu, ki sicer vozi za Lendavo in občinstvo je bilo zelo zadovoljno. S pristopom do voženj pa je presenečal Ljubljančan Žan Grmek, s katerim sta oba omenjena favorita imela kar veliko dela. Dobro je na začetku šlo tudi Krčanu Miranu Prazniku. Toda v osmi vožnji se mu je zalomilo in je padel v tretjem krogu, potem ko je imel že veliko prednost pred Madžaroma Magoshijem in Kovacsem. Takrat je prišlo celo do pritožbe s strani mladega Kovacsa zaradi nepravilne vožnje veterana Magoshija. Sodnik je to upošteval in zaradi tega se Magoshi ni mogel boriti za finale. Žal je mlademu Prazniku zanesljivost padla in končal je na enajstem mestu s šestimi točkami, čeprav bi se lahko boril celo za veliki finale.



Redni del dirke je pripadel Ivačiču, ki ni izgubil nobene točke, Nick pa le eno. Presenetljivo je bil na tretjem mestu Grmek s kar 13 točkami. Slednji je moral potem nastopiti v vožnji za uvrstitev v veliki finale, kjer je bil premočan za Madžara Fazekasa, Avstralca Mc Guinessa in Bolgara Maneva. Vrhunec dirke smo videli v velikem finalu in tudi veliko senzacijo. Grmek je iz zunanjega dela odlično startal, toda vseeno je kazalo, da bo Ivačič, ki je uspel v ovinku priti pred Škorjo, prišel v ravnino kot prvi. Toda mladi član AMTK je v tem trenutku iz motorja iztisnil vse atome moči in prišel na čelo. Vseeno so vsi pričakovali, da bo omenjeni dvojec prehitel mladeniča, ki na presenečenje vseh na stadionu ni napravil nobene napake in ohranil vodstvo do konca ter slavil veliko zmago, svojo prvo v članski konkurenci. Obenem so bile to sploh prve stopničke za Žana pri članih. Oba naša ostala finalista sta mu morala s kislim nasmeškom seči v roko. Četrti v tem finalu je bil Madžar Fazekas, ki je na dobri poti, da obrani naslov madžarskega prvaka.



Takoj po koncu je Grmek dejal: "Saj ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Vse se je razpletlo kot v najlepših sanjah. Presrečen sem," ter odhitel na razglasitev. Po 20 letih smo končno videli veliko presenečenje na naših stadionih. Leta 2002 smo to doživeli s strani Mateja Žagarja, ki je takrat ugnal nepremagljivega Mateja Ferjana.



Izidi
1. Ž. Grmek (AMTK LJ)
2. M. Ivačič (SC Lendava)
3. N. Škorja (AMD KK)
4. D. Fazekas (Madž), 5. B. McGuiness (Avs), 6. M. Manev (Bol), 7. R. Kovacs (Madž) 8, 8. C. Zubilaga (Arg) 8, 9. N. Magoshi (Madž) 7, 10. E. Ampugnani (Arg) 6, 11. M. Praznik (AMD KK) 6, 12. M. Barany 5, 13. R. Fuzesi (oba Madž) 3

Članki iz rubrike