Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 15.05.2022 17:00:03

Bastianini izkoristil napako Bagnaie in slavil v Le Mansu

Profimedia
Italijan Enea Bastianini (Ducati Gresini) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu razreda motoGP v francoskem Le Mansu. Drugo mesto je osvojil tovarniški dirkač Ducatija Avstralec Jack Miller, tretji je bil Španec Aleix Espargaro (Aprilia).

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), ki je na današnji dirki vodil, je padel sedem krogov pred koncem in na ta način odprl pot do zmage Bastianiniju, ki je tako slavil tretjič v sezoni po Katarju in Teksasu. Bagnaia je bil sicer najhitrejši na sobotnih kvalifikacijah.

Za Italijana na poltovarniškem Ducatiju je bil danes glavni adut potrpežljivost. Dirkač z vzdevkom Zver je namreč čakal na priložnost in skrbel, da njegov rojak na tovarniškem motociklu te znamke ni mogel priti do varne prednosti. Pritisk je obrodil sadove ob začetku zadnje tretjine dirke, ko je Bagnaia naredil napako, zdrsnil in padel, s tem pa izpustil iz rok tudi dragocene točke v boju za naslov prvaka, saj je konkurenca pri vrhu zelo gosta.

Na koncu je bil lahko zadovoljen tudi Miller, ki je drugič v sezoni prišel do stopničk, še tretjič pa se je zmagovalnega odra razveselil letos prebujeni Aleix Espargaro, ki je tako pokazal, da bo Aprilia očitno resen tekmec tudi v skupnem seštevku sezone. Ob koncu je bil sicer še najbolj zanimiv boj za zadnjo stopničko, saj je po odstopu Bagnaie priložnost začutil tudi svetovni prvak Quartararo, ki pa je nazadnje pred več kot 110.000 navijači kljub odličnemu zadnjemu krogu vendarle ostal praznih rok oziroma se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Podobno se je godilo še enemu Francozu, saj tudi Johann Zarco (Pramac Ducati) danes ni bil dovolj dober za preboj med prve tri, končal je na petem mestu.

A tudi četrto mesto Quartararoja je bilo dovolj, da je obdržal vodstvo v SP. So pa razlike zelo majhne, zdaj ima Francoz štiri točke naskoka pred Aleixom Espargarojem, le osem pa zaostaja današnji zmagovalec Bastianini.

Prvi Hondin dirkač Marc Marquez tokrat ni blestel, na koncu se je moral zadovoljiti s šestim mestom.



"Na tej progi zmage res nisem pričakoval, zato je kar presenečenje. A sem si jo tudi zaslužil, navsezadnje pa sem imel danes res dober ritem celotno dirko," je po zmagi nastop ocenil Bastianini.

Po težkem boju za najnižjo stopničko pa je bil vesel tudi najboljši Apriliin dirkač. "Bila je neverjetno težka dirka, verjetno najtežja doslej v sezoni. Vedel sem, da bo Fabio napadel, a tudi, da me bo težko prehitel, če ne bom delal napak," je dejal Espargaro.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta slavila Španca. V moto2 je Augusto Fernandez izkoristil odstop rojaka Pedra Acoste ter dosegel prvo letošnjo zmago. Šele osmi pa je bil tokrat Italijan Celestino Vietti, ki pa je ostal na vrhu seštevka.

V moto3 pa je slavil Jaume Masia, medtem ko je njegov rojak Sergio Garcia kljub le sedmemu mestu zadržal vodstvo v SP.

Naslednja dirka bo na sporedu čez 14 dni v italijanskem Mugellu.

Značke: motociklizem, sp

Članki iz rubrike