sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

ue
ue
0 24.04.2022 17:31:49

NORA ZMAGA najboljšega 'šoferja' na svetu! Vodil, 'padel', vodil in zmagal (foto)

Martin Metelko
Finec Kalle Rovanperä (Toyota) je zmagovalec relija po Hrvaški, tretje postaje sezone svetovnega prvenstva. Na koncu je le za 4,3 sekunda ugnal Estonca Otta Tänaka (Hyundai), tretji je bil Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je zaostal že več kot dve minuti.

Rovanperä se je do zmage v močnem dežju zadnji dan dirke prebil prav na zadnji hitrostni preizkušnji, ko je z zmago na "power stagu" dobil tudi pet dodatnih točk za SP.
Reli za SP v slovenski soseščini, ki je že lani poskrbel za razburljiv razplet (odločitev o zmagovalcu je po napaki Elfyna Evansa padla tik pred koncem zadnje hitrostne preizkušnje), je tudi letos postregel s podobnim razpletom.
Mladi Finec, ki pa v letošnji sezoni dokazuje, da je že zrel tudi za največje dosežke, je sicer vodil tako po prvem kot drugem dnevu na reliju, ki je z nekaterimi "brzici" prišel tudi do slovenske meje. A zadnji dan, ko so bile na sporedu le še štiri HP, je kazalo, da se bodo stvari obrnile na glavo.
V 19. hitrostni preizkušnji je namreč območje dirke zajela nevihta z močnim nalivom. V njej se je bolje znašel Tänak, ki je izbral primernejše pnevmatike. Tako je imel pred zadnjo HP, obenem je bil to "power stage" z bonus točkami, Estonec minimalno prednost 1,4 sekunde.
A Finec se ni dal, čeprav pnevmatike niso bile idealne za še mokro podlago, je tvegal vse in nazadnje vse tudi dobil. Tako pet točk za zmago v tej zadnji preizkušnji kot zmago na reliju.


"Bil sem prepričan, da s temi gumami ne morem voziti tako hitro. A izšlo se je odlično. Vse sem tvegal in mislim, da si zmago res zaslužim. Vsekakor pa je bila to najtežja dirka v karieri," je bil uspeha vesel Rovanperä.
"Nisem preveč tvegal, Kalle pa je očitno vozil odlično. A bil sem v boju za zmago, predvsem zaradi dobrih taktičnih odločitev in izbire pnevmatik," po reliju kljub porazu ni bil nezadovoljen niti Tänak.
Finec je po drugi zmagi v sezoni tudi prepričljivo prvi v skupnem seštevku; zdaj ima 76 točk, drugi je Neuville s 47, tretji pa je s 30 danes četrtouvrščeni Irec Craig Breen (Ford).
Na letošnjem reliju pri južnih sosedih sta nastopila tudi dva slovenska dirkača. Na koncu je bil uspešnejši Aljoša Novak (Škoda Fabia EVO), ki je s sovoznikom Urošem Ocvirkom končal na 27. mestu skupnega seštevka, medtem ko je bil Darko Peljhan (Škoda Fabia R5) s sovoznikom Matejem Čarom tri mesta za njim na končnem 30. Do cilja je prišlo 56 posadk.
Na reliju pa je bilo tudi ob cestah precej slovenskega pridiha, kot so pred dirko sporočili iz slovenske krovne zveze AŠ2005, je na pomoč hrvaškim prirediteljem relija odšlo tudi več sto sodnikov in športnih funkcionarjev iz številnih slovenskih klubov.
Naslednji reli za SP bo preizkušnja na Portugalskem med 19. in 22. majem.

Članki iz rubrike