favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

sta
sta
0 18.10.2020 17:38:43

Gajser prvo tretjino naloge na mivki opravil odlično

Profimedia
Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva za veliko nagrado Flandrije razreda MXGP v belgijskem Lommelu. Gajser je bil drugi v prvi vožnji in zmagal v drugi. Z novim uspehom, drugim v sezoni, pa je še povečal vodstvo v SP, kjer ima zdaj 48 točk naskoka pred Italijanom Antoniem Cairolijem.

Prizorišče v Lommelu v karavani SP velja za najbolj zahtevno in za vse dirkače, ki niso doma iz tega dela Evrope, predstavlja največji izziv zaradi specifične mivkaste podlage. Tudi Gajserju je mivka dolgo časa povzročala težave, a se je že lani lotil posebnega treninga na tem terenu, kar je prineslo rezultate in je že lani tudi slavil v Belgiji.

Letos so te veščine še bolj pomembne. Lommel namreč, kot je postalo v tej sezoni že običajno, gosti tri dirke in zelo verjetno bo Belgija pomenila odločilen korak pri boju za prvaka, saj bodo po koncu tega trojčka v sezoni 2021 le še tri dirke.

Gajser je v letošnji sezoni dolgo čakal na prvo zmago, dočakal jo je pred dvema tednoma v Mantovi, prejšnji teden je na novem prizorišču v Španiji pristal na drugem mestu. V Belgijo je tako prišel samozavestno, s povečanim naskokom v SP in predvsem v iskanju užitka v vožnji, kar je izpostavil kot najbolj pomemben dejavnik v Lommelu.

Nazadnje je danes naredil le eno manjšo napako, ki pa je imela bolj lepotni učinek, morda je zaradi nje izgubil tri točke v SP, a je vseeno spet še povečal naskok. Do napake je prišli v prvi vožnji, ko je bil po dobrem startu drugi, se kmalu prebil v vodstvo, potem pa po manjšem padcu moral predse spustiti Francoza Gautierja Paulina. Tretji je bil Španec Jorge Prado.

A takšen razplet Gajserja ni vrgel iz tira. Na startu druge vožnje se je spet dobro znašel in bil tik ob Pradu, kmalu pa ga je tudi prehitel. Po tem je samo še povečeval prednost, na koncu pa prepričljivo slavil. Drugi je bil Francoz Romain Febvre, tretji pa Švicar Jeremy Seewer. Prado je v zadnji tretjini dirke padel in bil četrti, še bolj zadaj pa je končal Cairoli.

V seštevku obeh voženj je zmagal Gajser s 47 točkami pred Paulinom (41) in Pradom (38). Cairoli je bil danes skromen deveti, iztržil pa le 23 točk.

"Super je, presrečen sem. Tako veliko dela smo vložili na mivki, ogromno sem treniral na tej podlagi in zdaj se je to spet poplačalo. Izjemna hvala vsem v moji ekipi in vsem, ki me podpirajo," je takoj po koncu dirke dejal Gajser.

Z novimi točkami je svetovni prvak zdaj še bolj trdno v vodstvu letošnjega seštevka; ima 488 točk, drugi je Cairoli s 440, ki pa sta se mu približala Prado in Seewer, ki imata po 429 točk.


Že v kvalifikacijah, dobil jih je Prado pred Gajserjem, je v karavano udarila nova poškodba. Tokrat jo je skupil Nizozemec Glenn Coldenhoff, ki so ga morali po padcu na nosilih odnesti s proge.

V razredu MX2 je slovenski dirkač Jan Pancar v prvi vožnji z 21. mestom za las ostal brez točk, v drugi pa je bil uspešnejši in kot 17. dobil štiri točke. Zmagal je Francoz Tom Vialle, Pancar je bil 21. Vialle tudi vodi v SP s 569 točkami, Pancar je 21. z 82.

Naslednja dirka bo v Lommelu že v sredo, ko bo na sporedu VN Limburga.

* Izidi:
* MXGP:
- 1. vožnja: 1. Gautier Paulin (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jorge Prado (Špa);
- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Jeremy Seewer (Švi);
- skupno na dirki: Tim Gajser (Slo) 47, 2. Gautier Paulin (Fra) 41, 3. Jorge Prado (Špa) 38;
- SP skupno: 1. Tim Gajser (Slo) 488, 2. Antonio Cairoli 440, 3. Jorge Prado (Špa) 429;

* MX2:
- skupno na dirki: 1. Tom Vialle (Fra) 44, 2. Jago Geerts (bel), 3. Ben Watson (VBr) 41 ... 21. Jan Pancar (Slo) 4;
- SP skupno: 1. Tom Vialle (Fra) 569, 2. Jago Geerts (bel) 516, 3. Maxime Renaux (Fra) 407 ... 21. Jan Pancar (Slo) 82

Značke: tim-gajser, mxgp, motokros

Članki iz rubrike