Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 23.09.2019 00:42:21

Žagar do polfinala

Matej Žagar je bil zadovoljen s svojimi vožnjami.
Borut Cvetko/mediaspeed.net
V Cardiffu v Veliki Britaniji je bila letošnja predzadnja dirka za svetovno prvenstvo posameznikov v spidveju.

Pred dirko so lahko gledalci in nastopajoči pozdravili tudi štirikratnega svetovnega prvaka, Američana Grega Hancocka. Sama dirka je bila zelo zanimiva in po pričakovanjih zelo izenačena. Začetek je najbolje uspel Rusu Artemu Laguti, ki je v prvih dveh vožnjah dosegel svoji edini dve zmagi. Potem se mu je ustavilo in ostal je pri šestih točkah. Tudi vodilnemu v prvenstvu, Poljaku Bartoszu Zmarzliku začetek ni najbolj uspel, saj je v svoji prvi vožnji zaostal tako za Rusom Sajfudinovom kot za Avstralcem Doylom.



Žagar je v uvodni vožnji startal iz zunanjega roba, ki pa na začetku ni bila dobra pozicija. Iz starta je odlično potegnil Lindback, za njim pa je šel Iversen. Matej je uspel prehiteti Slovaka Vaculika, medtem ko mu napad na Danca ni uspel, saj po zunanji strani še ni bilo materiala, ki bi mu omogočil hitrost. V drugi vožnji pa je Žagar startal iz notranjega roba. Tokrat je bil start dosti boljši, toda Jason Doyle je izpeljal odličen manever in prišel na vodilno pozicijo, katero je uspel zadržati kljub napadom Ljubljančana. Žal pa tretja vožnja za našega dirkača ni bila tako uspešna. Rus Sajfudinov je v prvem ovinku zaprl našega voznika in pobegnil. To je izkoristil še Britanec Tai Woffinden, ki je prišel do dveh točk, medtem ko je Mateju pripadla le točka. To je pomenilo, da našega dirkača čaka hud boj za polfinale. Žagar je bil zato veliko bolj odločen v svoji četrti vožnji, v kateri ga je sicer Madsen odstartal (po našem mnenju je bil tudi v drugo prehiter!), a je zato suvereno opravil z vodilnim Bartekom Zmarzlikom in Laguto. To je pomenilo, da je v zadnji vožnji potreboval vsaj dve točki. To mu je uspelo, saj je zanesljivo bil boljši od Poljakov Janowskega in Kolodzieja, medtem ko je bil Lindgren za malenkost boljši.



V prvem polfinalu sta se suvereno v finale uvrstila Madsen in Sajfudinov. V drugem polfinalu bil Zmarzlik veliko hitrejši od tekmecev. Na drugem mestu pa se pripeljal v cilj Avstralec Doyle, ki je imel le malenkostno prednost pred Žagarjem. Toda tudi s končnim osmim mestom je bil naš prvak zadovoljen, čeprav si je želel še več, toda tokrat mu je zmanjkalo tudi malo sreče. Vseeno skupno ostaja osmi, sedmo in šesto mesto sta mu še bližje. Res ga močno ogroža Avstralec Doyle, ki je velikem finalu ostal brez točk. Veliko zmago je vknjižil Leon Madsen pred Rusom Sajfudinovom, le tretji pa je bil Zmarzlik. S to zmago je Danec dal vedeti, da ga je na domačem terenu na Danskem pred dvema tednoma izdala predvsem domača steza in se tako še ni odpovedal naslovu svetovnega prvaka. Ta bo še zelo ogorčena. Res ima Zmarzlik pred zadnjo domačo dirko prednost sedmih oziroma devetih točk, kar pa ni zadostna garancija in bo moral priti vsaj do polfinala, sicer ga lahko tekmeca prehitita.



Takoj po končani dirki je Loen Madsen dejal: "Res sem presenečen in presrečen, da sem prišel do te velike zmage. Vojens je pozabljen. Sedaj grem popolnoma neobremenjen v Torun." Končno je bilo tudi nekaj nasmeška pri Rusu Emilu, ki je letos običajno vedno pregorel v finalu. Tudi tokrat pa se je malce hudoval na sam sebe, saj je ponovno zapravil nekaj točk, s katerimi bi bil še bližji.



In kaj lahko poreče 36-letni Matej Žagar? S končnico letošnje sezone je lahko več kot zadovoljen, saj mu gre dobro tako v svetovnem prvenstvu, kot tudi v Čestohovi na Poljskem na klubski ravni. Zdaj si želi, da na zaključku sezone še malo popravi statistiko in tudi končno uvrstitev. Zaključek GP serije bo 5. oktobra v Torunu. Potem gre še v Pardubice, kjer ga čaka Zlata čelada.

Izidi
1. L. Madsen 17, 2. E. Sajfudinov 17, 3. B. Zmarzlik 15, 4. J. Doyle 13, 5. F. Lindgren 11, 6. A. Lindback 9, 7. M. Vaculik 9, 8. M. Žagar 9, 9. M. Janowski 7, 10. A. Laguta 6, 11. R. Lambert 6, 12. T. Woffinden 5, 13. C. Wright 5, 14. N. K. Iversen 5, 15. P. Dudek 3, 16. J. Kolodziej 1


Skupni vrstni red po 9 (od 10) dirkah
1. B. Zmarzlik (Pol) 118, 3. E. Sajfudinov (Rus) 111, 5. L. Madsen (Dan) 109, 4. F. Lindgren (Šve) 98, 5. M. Vaculik (Svk) 88, 6. M. Janowski (Pol) 80, 7. P. Dudek (Pol) 75, 8. M. Žagar 74, 10. A. Laguta (Rus) 69, 11. N. K. Iversen (Dan) 66, 9. J. Doyle (Avs) 73, 12. A. Lindback (Šve) 56, 13. T. Woffinden (VB) 51, 14. J. Kolodziej (Pol) 51, 15. M. Fricke (Avs) 36, 16. R. Lambert (VB) 33
Galerija

Članki iz rubrike