Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 23.08.2019 12:14:15

Rezervna priložnost za Žagarja

Matej Žagar si v Donjem Kraljevcu želi pripeljati GP serijo tudi za naslednje leto.
Borut Cvetko/mediaspeed.net
Danes bo v Donjem Kraljevcu spidvejski finale kvalifikacij za GP serijo v prihodnji sezoni, tudi z Matejem Žagarjem.

Spidvej sezona se je že zelo prevesila v drugo polovico sezone. Za Slovence je to zelo lepa priložnost, da si v živo ogledamo dirko, saj bo ta v naši soseščini, hrvaškem Donjem Kraljevcu, ki leži v neposredni bližini mednarodnega prehoda Goričan. Preko kvalifikacij si je nastop na tej dirki zagotovilo šestnajst voznikov. Trenutno še ni jasno, ali bodo vsi ti nastopili, čeprav so do četrtka zvečer potrdili svoj nastop. To predvsem zanima našega letošnjega podprvaka, Krčana Matica Ivačiča. Če kdo odpove, potem bo Matic, ki je v letošnji sezoni napravil velik preskok, med aktivnimi udeleženci te izjemne dirke.



Sam pogled na startno listo nam pove, da se nam obeta zelo zanimiva in izenačena dirka, na kateri imajo jo praktično vsi vozniki realne možnosti, da se povzpnejo na stopničke. Te jih bodo ponesle v GP serijo v prihodnji sezoni, s katero ima večina med njimi že bogate izkušnje. Z zmago oziroma z zmagami na GP dirkah se poleg Žagarja lahko pohvalijo še Slovak Vaculik, trenutno celo tretji med elito, Anglež Harris, Nemec Smolinski ter Danca Iversen in Bjerre. Finala na dirkah v GP seriji pa so že zabeležili Angleža Lambert in Cook, Danec Michelsen, Avstralec Fricke in domači voznik Jurica Pavlic. Že iz teh podatkov se vidi, kakšna izjemna zasedba bo v Medžimurju. Favoritov kar mrgoli in boj za tri mesta bo strašen. K vsemu bo svoje dodala tudi izredno kratka steza (dobrih 280 metrov), ki bo prav gotovo tudi odločala na koncu. Res pa je, da specialistov na daljših stezah ni, saj se je sploh prvič zgodilo, da na tem zaključku ne bo Poljakov, ki so pač izzpadli na kvalifikacijah. To je še posebej obelodanila sedma sila na Poljskem, ki je svoje zastopnike zelo očrnila.



Morda prvo ime je Vaculik, ki bo lahko nastopil praktično neobremenjeno, saj je v GP seriji izvrsten tretji in je bolj ali manj jasno, da bo udeleženec v seriji tudi v prihodnji sezoni. Zelo vroč je mladi Anglež Robert Lambert, ki pa ima težavo, da je bil dober mesec poškodovan in bo to zanj prva dirka po okrevanju. Ne smemo pozabiti na veterana Chrisa Harrisa, ki se je na Hrvaškem vedno vozil kot velik gospod. Ko je še nastopal v GP seriji in v celi sezoni ni imel praktično nobenega rezultata, se je na Kraljevcu povzpel na stopničke. Tu bo še tretji Anglež Craig Cook, ki letos odlično vozi v ligah, toda lani je v seriji GP pregorel. Tu bo močna falanga iz Skandinavije, predvsem četverica iz Danske. V prvi vrsti mladi Michelsen, pa izkušeni Bjerre in mladinec Thomsen, če se je seveda dobro pozdravil po poškodbi. Morda najmanj možnosti ima izkušeni Iversen, ki ima letos zelo slabe nastope na najvišjem nivoju. Tu bosta še Šveda Aspgren in Ljung, ki si že nekaj let prizadeva priti v serijo GP. Med zelo zanimivimi pa je Avstralec Max Fricke, ki se letos kot rezerva vozi med elito in ima celo možnosti za obstanek v družbi najboljših. Vroč je tudi Nemec Martin Smolinski, ki ima pred seboj letos le en cilj, uvrstiti se nazaj med najboljše. Svoje adute pa ima tudi Urajinec Loktajev, ki se je močno uveljavil tudi v močni poljski ligi. Morda edini nepopisan list je Francoz David Bellego, ki je bil dober mesec poškodovan. Letos je mladi galski petelin nanizal kar nekaj odmevnih presenečenj in postal prvi Francoz po dolgih letih, ki nekaj pomeni na kratkih stezah.



In tako smo prišli še do zadnjih dveh nastopajočih na dirki, za katera bo navijal praktično ves stadion. Prvi je seveda domačin Jurica Pavlic, ki je v svoji karieri že bil tudi evropski prvak med mladinci in člani. Zanj je to enkratna priložnost, da se končno zavihti v serijo GP. Ima določeno prednost zaradi domače steze in je optimist. Po zadnjem domačem treningu je ljubljenec domače publike "Jura" dejal: "Trenutno se nahajam v odlični formi, kar kažejo tudi dirke v mojem Gnieznu, kjer se zdaj borimo v končnici. Zavedam se, da mi je domača dirka odskočna deska za serijo GP, zato bom storil vse, da jo izkoristim. Upam, da bom s pomočjo publike uspel."



Velike cilje pa ima še drugi član dirke, ki bo imel ogromno pomoč s tribun. To pa je naš prvak, Ljubljančan Matej Žagar. V letošnjem svetovnem prvenstvu mu ne gre ravno najboljše. Toda zadnja dirka v Malilli je prižgala malo lučko, ki bi se lahko razgorela ravno tu v osrčju Medžimurja. Tu je steza, ki mu ustreza in je na njej napravil veliko treningov. Tam si je leta 2012 na enakem finalu kvalifikacij tudi izboril vrnitev med elito, katere stalni član je zdaj že sedmo sezono. Na njegovi strani bo tudi publika, ki ga morda še bolj podpira kot pri nas v Sloveniji. Poleg tega pa je to precej lažja pot (ki pa bo seveda zelo težka!) za ohranitev statusa GP voznika kot tista v sami GP seriji, na kateri bi ob zaostanku 13 točk za osmim mestom moral imeti na zadnjih štirih dirkah vsaj dve vrhunski predstavi. Seveda je Matej pred dirko velik optimist in komaj čaka na njen začetek.



V Donjem Kraljevcu je že vse pripravljeno na veliki obračun. Tudi oče domačega junaka Jurice Pavlica, Zdenko Pavlic, je zadovoljen s samimi pripravami na dirko, na kateri ga čaka ogromno dela. V prvi vrsti s samo izpeljavo dirke, kjer mu bosta v veliko pomoč tudi hčerki Darja in Petra s pomočniki in seveda v boksu pri sinu, da bi čim lažje opravil dirko. Pred samo dirko pa je Zvonko, ki je bil pred dobrimi tremi desetletji državni prvak v dresu AMD Krškega, optimist: "Upam, da smo vse storili maksimalno dobro in da bodo vsi gostje zelo zadovoljni s samo stezo in pogoji ter domov odšli zadovoljni, čeprav se jim morda ne bo izšlo po načrtih. Sam bi bil zelo zadovoljen, kot verjetno vse občinstvo, da bi se v finalu našli oba Martina, ki bosta pripeljala s seboj kar nekaj navijačev, vaš Matej in seveda Jura. Če bo tako, potem bo šla dirka v moj anale."

Seveda bi se takšnega izhoda razveselili tudi številni slovenski ljubitelji spidveja.

Galerija

Članki iz rubrike