GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

bc,, sk
bc,, sk
0 14.07.2019 20:49:21

Matej Žagar do osemnajstega naslova

Matej Žagar, Matic Ivačič in Matias Nielsen, najboljši na dirki v Petišovcih.
Borut Cvetko/mediaspeed.net
S tretjo dirko se je v Petišovcih pri Lendavi sklenilo letošnje državno prvenstvo posameznikov v spidvdju.

Proti pričakovanjem naš serijski državni prvak Matej Žagar iz AMTK Ljubljana tokrat ni imel tako lahkega dela. Dirko je namreč brez izgubljene točke dobil Krčan Matic Ivačič in Žagar si je svoj osemnajsti zaporedni naslov najboljšega v Sloveniji zagotovil šele z zmago v dodatni vožnji. Z Maticem sta imela po treh dirkah namreč enako število točk. Zmaga v super finalu je bila tako tista, ki je Žagarju zagotovila nov rekord v zgodovini državnega prvenstva Slovenije.



V napeti dirki pred lepim številom gledalcev je tokrat na petišovskem ovalu dobesedno kraljeval Ivačič, ki je Žagarja premagal tako v rednem delu kot v finalni vožnji. To je pomenilo, da sta se morala najboljša v letošnji sezoni pomeriti še v dodatni vožnji, saj se je Ivačič s tem dosežkom po točkah izenačil z Žagarjem.



Prvi je žrebal Matej Žagar, ki je izbral listek s pozicijo C in je tako je pozicija A pripadla Ivačiču. Morda je tu Ivačič po startu napravil manjšo napako, saj je pustil na notranjem robu malce preveč prostora. To je stari lisjak Žagar izkoristil in se zapeljal na črto (s prvim kolesom celo na travo!) in po notranjem robu je na izhod pripeljal z veliko hitrostjo. Tu je prišlo celo do kontakta, toda resnici na ljubo, kljub grdim komentarjem na portalih, je bil krivec Ivačič, ki je Mateju pustil premalo prostora. To je bila edina manjša napaka Matica Ivačiča na celotni dirki. Kljub močnemu kontaktu sta se oba odpeljala naprej in Matej je potem suvereno prišel do zmage in s tem do osemnajstega naslova državnega prvaka.



Vendarle smo prišli do spoznanja, da je obdobje nedotakljivosti Žagarja končano. Ivačiču je kar trikrat uspelo vzeti skalp Žagarju (enkrat tudi Italijanu Covattiju) in resnično škoda je bilo, da tokrat ni mogel nastopiti Škorja, najboljši slovenski mladinec, ki v celjski bolnišnici še vedno okreva po operaciji roke. Potem bi imeli troboj, na katerega bomo žal morali počakati še slabo leto. No, Škorji je kljub temu pripadel še en naslov najboljšega mladega voznika, saj je imel dovolj zaloge točk še iz minulih dveh dirk.



"Zadovoljen sem, da sem osvojil še osemnajsto zvezdico slovenskega prvenstva, prav tako pa tudi, da je prav Matic, ki je dejansko moj varovanec, saj mu pomagam tako pri motorjih, opremi kot nasveti glede dirkanja, v tej sezoni napredoval tako daleč, da sem se moral pošteno potruditi, da sem obranil lanski naslov prav proti njemu," je po dirki povedal Žagar, ki se bo sedaj ponovno povsem osredotočil na dirke SP iz serije Speedway Grand Prix.



"Letošnja sezona je moj pravi preboj, kar dokazuje tudi ta dirka, srečen sem, da sem na tak način osvojil svojo prvo zmago v državnem prvenstvu in to proti Mateju, svojemu vzorniku, za veliki met, naslov prvaka. Tudi sam se zavedam, da bo potrebno še nekaj časa, čeprav je bila tokrat priložnost za to zelo blizu," pa je svoje občutke opisal Ivačič, ki ga njegovi navijači kličejo kar Sremiška puščica.



Tretje mesto na dirki je osvojil povabljeni danski voznik Matias Nielsen, nehvaležno četrto pa je pripadlo Denisu Štojsu, veteranu iz AMD Krško. Slednji si je s tem privozil tudi tretje mesto v skupnem seštevku DP. Sklenjeno državno prvenstvo je prineslo več slovenskih voznikov, kot jih je nastopalo minula leta in odgovorni v tem športu se nadejajo, da se jim jih bo v naslednji sezoni pridružilo še več, saj to pritegne tudi več gledalcev in sponzorskega denarja.



Vrstni red
1. Matic Ivačič, AMD Krško, 15+3 točke, 2. Matej Žagar, AMTK Ljubljan, 14+2, 3. Matias Nielsen, Danska, 13+1, 4. Denis Štojs, AMD Krško, 12+0, …, 8. Jernej Hriberšek, AMD Krško, 7, 14. Anže Grmek, AMTK Ljubljana, 3, 15. Dalibor Bot, 1, 16. Dario Vugrinec, oba ST Lendava 0
DP 2019
1. Žagar, 50+3 točke, 2. Ivačič, 50+2 točki, 3. Štojs, 33, 4. Škorja 27, 5. Hriberšek 22, 6. Grmek 14, 7. Vugrinec 3, 8. Bot 2.
DP 2019 mladinci
1. Škorja, 27 točk, 2. Hriberšek, 22, 3. Grmek 14

Članki iz rubrike