Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 31.05.2019 16:12:54

Žagar: Bomo videli, kaj mi bo letos prineslo Krško

Žal smo samo dvakrat videli, da je žagar zmagal pred Ivačičem, kar je bilo premalo za Rusijo.
Peter Prašnički
V soboto bo na sporedu druga dirka sezone svetovnega prvenstva v speedwayu. Preizkušnja za VN Slovenije v Krškem bo obenem tudi vrhunec domače sezone speedwaya in motošporta nasploh, saj gre za največji dogodek leta na tem športnem področju v Sloveniji. Visoke cilje in želje ima na tej dirki tudi slovenski prvak Matej Žagar.

Žagar doslej na dirkah za SP v Krškem ni imel prav veliko uspeha. Najboljši, tretji, je bil že precej oddaljenega leta 2005, leta 2017 pa je bil sedmi. Lani zaradi poškodbe na domači dirki v Krškem ni nastopil, letošnja preizkušnja pa bo zanj 99. v karieri na najvišji ravni.

V napovedih pred dirko je bil zmeren optimist, namignil pa je, da meri na izboljšanje svojega najboljšega izida. "To je moja želja že nekaj let. Bomo videli, kako bo letos. Ne delam si pritiskov, domača dirka je že tako ali tako zelo obremenjujoča. Steza je izboljšana, veselim se novega materiala v Krškem in bomo videli, kaj bo to prineslo."

Letos bo pomemben del dirke že petkov trening oziroma kvalifikacije, saj po novem dirkači v petek izbirajo startna mesta za dirko, tako da je za najboljše izhodišče pomembno biti dovolj hiter. V Varšavi pred 14 dnevi je Žagar kvalifikacije dobil, a na dirki potem ni bil tako uspešen.

"Vsako leto je bilo v Varšavi vedno najboljše startno mesto A. Letos ni bilo tako, a to navsezadnje ni bilo pomembno; pomembno je, da si hiter na dirki," je o uvodu sezone dejal slovenski serijski prvak. Pred Krškim ima zato o tem mešane občutke: "V Krškem je bilo vedno zelo težko, ne vem zakaj. Ni mi ustrezalo, zato včasih niti nisem šel na trening. Kvalifikacije so zdaj obvezne, moraš jih čim bolje odpeljati, da dobiš čim boljša mesta. V Krškem res ne bi hotel dvakrat startati z zunanjih položajev."

Prireditelji so se pohvalili, da so pred to sezono izboljšali stezo, a je Žagar ob tem precej zadržan: "Upam, da bo proga ustrezala meni in mojemu motorju, kaj bo, bomo pa videli. Jaz ne bi govoril o novi stezi, tu je predvsem nekaj dodanega, ni pa tako, da bi se stvari spremenile s črnega na belo. Upam, da je boljše, da je konstrukcija steze boljša."


Z doslej opravljenim v sezoni - med drugim ima dve domači zmagi v DP, s Slovenijo pa je nastopil tudi na ekipnem svetovnem prvenstvu, a ostal brez finala - je delno zadovoljen. "V SP smo odpeljali šele eno dirko, to je bilo uvajanje, prva dirka še ne pokaže vsega. Druge dirke pa nekaj srednjega, nisem najbolj zadovoljen, ni sicer slabo, mi pa manjka nekaj točk," je o dosedanjem poteku sezone dejal Žagar.

Po tehnični plati na začetku te sezone ni veliko spreminjal: "Motorji so okej. Bili so hitri, če ne bi bili, ne bi zmagal v kvalifikacijah. A treba je tudi dobro startati in peljati prave linije, v Varšavi sem naredil nekaj napak. Čim manj tega in bo bolje."

Čeprav začetek sezone z desetim mestom morda ni videti najboljši, Žagar meni, da je bil ta nastop soliden: "Letos sem začel slabše kot lani, ko sem začel z devetimi točkami. Letos jih je bilo sedem, a mi je bolj všeč način, kako sem jih dobil. Dostikrat je treba gledati na to, kako si dobil te točke, sam pri sebi točno veš, kako si prišel do njih."

Letos v seriji Grand Prix nastopa kot dirkač s stalnim povabilom vodstva tekmovanja, saj lani ni končal med osmerico, ki si avtomatično zagotovi nastop v naslednji sezoni. Tudi zato bo letos nastopil v kvalifikacijah za naslednje leto, tekmovanju challenger: "Šel bom v kvalifikacije. To so dirke, individualne dirke za SP, takšne imam rad. Zato jih grem peljat," pravi Žagar o nadaljevanju sezone poleg preizkušenj za SP.

Po prvi dirki je v vodstvu seštevka zmagovalec Varšave Danec Leon Madsen pred Švedom Fredrikom Lindgrenom in Poljakom Patrykom Dudkom, Žagar je deseti, na mestu, kjer je končal prvo dirko.

V Krškem bosta sicer nastopila dva domača dirkača, ob Žagarju še voznik domačega AMD Krško Matic Ivačič, ki je dobil povabilo prireditelja kot 16. udeleženec, stezni rezervi pa bosta Nick Škorja ter Denis Štojs.

Značke: speedway, sp

Članki iz rubrike