stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 06.05.2019 20:31:57

Poljaki izigrali Slovence

Bosta Žagar in Ivačič uspešna v teh kvalifikacijah za GP serijo v prihodnjem letu?
Peter Prašnički
V nemškem Landshutu je bila na sporedu prva polfinalna dirka letošnjega spidvejskega SP v dvojicah. Slovenci so jo končali kot peti in ostali brez polfinala.

Še zjutraj pred dirko so se dirkači kar čudno pogledali, saj so bili stadion in okolica prekriti s snegom. Čeprav je bila napoved tudi za zvečer zelo slaba, pa so oblaki le zdržali in v zaključku dirke je začelo rositi, po koncu pa se je spet ulilo iz neba. Po pričakovanjih so bili Švedi in Poljaki veliko boljši od ostalih, saj so imeli tudi na papirju daleč najmočnejše ekipe. Brez možnosti pa so bili Italijani, ki so se lahko naslonili le na Argentinca Nicolasa Covattija, medtem ko je bil Castagna popolnoma razglašen, in Ukrajinci, ki so dva dva dneva pred dirko zaradi poškodb ostali brez dveh najmočnejših voznikov Andrija Karpova in Loktajeva. Res so morali menjati tudi Poljaki, ki so poškodovanega Macieja Janowskega nadomestili s Patrykom Dudekom, ki pa je ravno tako GP voznik.



Slovenci so se na dirki dobro borili in imeli nekaj lepih priložnosti, da bi si zagotovili tretje mesto po rednem delu. Slabši start v prvi vožnji jim je prinesel poraz s Češko z 2:4. Po pričakovanjih so nato premagali Ukrajino s 5:1 in potem napravili lep korak proti tretjemu mestu po rednem delu, ko so ugnali Nemce s 4:2, potem ko je Ivačič uspel premagati Smolinskega. Z enakim rezultatom so izgubili proti Švedom, pri katerih je bil izvrsten Fredrik Lindgren, ki na dirki ni izgubil nobene točke. Žagar ga je neuspešno napadal, enako kot tudi Ivačič Ljunga. Potem je prišel na vrsto obračun s Poljsko. Zmarzlik in Dudek sta v prvem ovinku odlično zaprla Žagarja in si zanesljivo privozila maksimalno zmago s 5:1. Že pred startom smo predvidevali, kaj bosta storila Poljaka. Verjetno bi bilo s strani našega kapetana Franca Kalina pametneje, če bi Mateja postavil na zunanjo pozicijo, saj bi imel tako naš prvak več možnosti. Z maksimalno zmago v zadnjem dvoboju proti Italijanom pa smo si ponovno odprli pot do tretjega mesta. Žagar je seveda šel odločno s starta, mladi Škorja, ki je v prvem zavoju še zaostajal za Italijanoma, pa je potem z odličnim manevrom oba prehitel. V nadaljevanju so Čehi slabo odpeljali z Ukrajinci in zmagali z le 4:2, tako da so Slovenci ostali pred njimi. Ko je že vse kazalo, da bodo vendarle tretji, pa so jih izigrali Poljaki, oziroma Dudek. Ta je sicer po dobrem startu oba Nemca spustil pred sabo in tako domačinom pomagal, da se je njihov dvoboj končal s 3:3, s tem pa so Poljaki podarili zmago Švedom, Nemcem pa odlično izhodišče za Rusijo. Tako so Slovenci obstali na četrtem mestu, saj so bili domačini boljši za točko. Tako jih je čakal nov obračun s Čehi. Vaclav Milik, sicer najboljši posameznik dirke (v osmih vožnjah kar 22 točk!), je povedel dirko. Žal je Škorja napravil manjšo napako v prvem ovinku in moral upočasniti. Kasneje je Žagar trdo delal, da bi lahko Škorja ujel Kerčmarja, toda to ni uspelo, saj je mladi Čeh odlično odpeljal po navodilih iz boksa in prinesel odločilno točko za nadaljevanje dirke.



Tako so naši osvojili peto mesto, čeprav so več ali manj vsi trije dobro odpeljali dirko. Trener in vodja ekipe Franc Kalin je po koncu dejal: "Škoda. Imeli smo možnosti, pa smo jih zapravili. Malo je zmanjkalo. Trenutno ne vem, kaj bi lahko napravili drugače. Vseeno si vsi trije zaslužijo pohvale za dobre in borbene nastope. Zdaj lahko čakamo le novo priložnost."



V zadnjem dvoboju na dirki sta Nemca pametno odpeljala in pustila zmago Miliku, saj jima je rezultat 3:3 prinesel uvrstitev na finale v Rusijo. To je za Nemce, kjer imajo lepo razvit spidvej, izvrsten mednarodni rezultat, saj razen prebliskov Smolinskega že dolgo nimajo dobrih rezultatov.



Za nas je tega tekmovanja nepreklicno konec, Matej Žagar pa se že lahko obrne proti Varšavi, kjer ga v soboto, 18. maja, čaka prva dirka grand prix za svetovno prvenstvo.



IZIDI
1. Švedska 25 (F. Lindgren 18, P. Ljung 6, F. Hjemland 1)
2. Poljska 24 (P. Dudek 7, B. Zmarzlik 15, B. Smektala 2)
3. Nemčija 20+3 (K. Huckenbeck 8+1, M. Smolinski 11+2, M. Haertel 1)
4. Češka 19+4+3 (V. Milik 16+3+3, E. Kerčmar 2+1+0, J. Kvech 1)
5. Slovenija 19+2 (M. Žagar13+2, M. Ivačič 4, N. Škorja 2+0)
6. Ukrajina 10 (S. Melničuk 8, A. Rozaliuk 0, M. Levišin 2)
7. Italija 9 (N. Covatti 9, P. Castagna 0, M. Menani 0)



Galerija

Članki iz rubrike