mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
0 10.03.2019 19:03:28

Dovizioso zmagovalec prve dirke motoGP

Reuters
Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec prve dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP. V Losailu v Katarju je v razburljivi dirki le za 23 tisočink ugnal branilca naslova Španca Marca Marqueza (Honda). Tretjo stopničko si je privozil Britanec Cal Crutchlow (Honda LCR).

Na četrtem mestu je sezono začel Španec Alex Rins (Suzuki), na petem pa veteran Valentino Rossi (Yamaha), čeprav je bil v kvalifikacijah šele 14., šesti pa drugi Ducatijev dirkač, novinec v ekipi Italijan Danilo Petrucci.

Nova sezona z nekoliko pomešanimi kartami v najboljših ekipah se je začela, smetano pa so na prvi preizkušnji, tako kot lani, pobrali pri Ducatiju. Dovizioso je ponovil uspeh iz lanskega Losaila, tudi tekmec na drugem mestu je bil isti in celo razlika je bila skorajda povsem enaka.

V prvih krogih je sicer kazalo na troboj za končno zmago, saj je bil blizu tudi Rins, toda v odločilnem delu dirke sta se nato oblikovala dva para: v prvem sta se za zmago borila Dovizioso in Marquez, v drugem za zadnjo stopničko Crutchlow in Rins. V slednjem je Crutchlow premagal Suzukijevega voznika, zelo razburljivo pa je bilo v obračunu za prvo.

Marquez seje v predzadnjem krogu za kratek čas prebil v vodstvo, toda Dovizioso ni popuščal. Napadel je, prehitel Španca in potem prednost obdržal do konca. V zadnjem zavoju je bil ravno dovolj spredaj, da potem svetovni prvak na ravnini do ciljne črte ni več mogel priti mimo njega, čeprav je bila razlika na koncu malenkostna.

"Malo sem varčeval z zadnjo gumo, toda v zadnjem krogu je bil boj oster. Videl sem, da ima Marc tudi malo težav z gumo, toda po drugi strani sem vedel, da ne bo popuščal. Oba sva vozila na meji, a sem izkoristil svojo priložnost," je nastop v Katarju ocenil prvi dirkač Ducatija.



"Še ena dirka, ki nam ne leži, je za nami. Na koncu se je izteklo kot lani, poskušal sem vse, sem pa vesel tudi teh 20 točk," je dejal Marquez.

Tudi tretjeuvrščeni Crutchlow je bil, še posebej zaradi dolgega okrevanja po poškodbi noge, zelo zadovoljen z doseženim. "Hvala vsem v ekipi, ki so me sestavili, da sem lahko nastopil. Tudi danes sem dobil grd udarec v nogo, vse me boli, a sem vseeno zadovoljen. Super začetek sezone."

Med tistimi, ki so lahko na koncu dirke Katar ocenili pozitivno, je bil tudi Rossi. V kvalifikacijah se ni izkazal, na dirki pa je bil iz kroga v krog boljši in na koncu je bil nekaj časa celo z možnostmi za stopničke, a tudi peto mesto je bilo dober dosežek.

Precej manj zadovoljna pa bosta uvodno postajo zapuščala drugi Yamahin dirkač Maverick Vinales, zmagovalec kvalifikacij v soboto, ki pa je bil danes povsem neopazen in ni mogel višje od sedmega mesta. Še bolj pa novinec pri Hondi, nekdanji svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki bo skušal konec tedna v Katarju čim prej pozabiti. Na treningih je večkrat padel, na dirki pa je bil daleč od mest pri vrhu in boja za stopničke, zadovoljiti se je moral z le 13. mestom. Med osmoljenci pa je bil tudi novinec v elitnem razredu Francoz Fabio Quartararo, ki je zaradi okvare motocikla na startu moral začeti iz boksov, se nekaj časa enakovredno kosal s tekmeci, na koncu pa ostal brez točke na 16. mestu.

Sezona v motociklističnem SP se bo nadaljevala čez tri tedne z dirko v Argentini.

Članki iz rubrike