Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 05.03.2019 12:43:44

Brexit upočasnjuje tudi formulo 1

Vid Voršič
Negotovost o brexitu tri tedne pred načrtovanim izstopom Velike Britanije iz EU močno načenja živce tudi odgovornim v formuli 1. V tem športu ima namreč večina ekip sedeže v Veliki Britaniji, veliko pa je tudi dobaviteljev sestavnih delov in materiala iz te države. V formuli 1 se bojijo, da bo po 29. marcu zavladal kaos.

Izvršni direktor formule 1 Chase Carey je pojasnil, da vodstvo tekmovanja pripravlja tudi rezervni načrt, po katerem bi več dobaviteljev za moštva prihajajo iz EU, tako da ekipe ne bi bile tako močno odvisne od dostave britanskih proizvajalcev.

Številne ekipe formule 1 so že opozorile, da bo brexit, še posebej, če bo brez dogovora, imel logistične posledice. Šest od desetih ekip, ki so v SP sodelovale lani, ima sedež v Veliki Britaniji. Opozorili so tudi, da bi lahko imela pri logistiki moštva, ki imajo sedež v "celinski Evropi", prav zaradi negotovosti ob brexitu na začetku sezone tudi določeno prednost.



"Pripravljamo se na možnost, da bodo šle stvari narobe. Morda bo premik ljudi in materiala v in iz Velike Britanije postal bolj zahteven," je dejal Carey. Pri tem ga bolj skrbi možnost zapletov pri selitvi opreme moštev in sestavnih delov za dirkalnike kot pa morebitne težave z vizumi oziroma dovoljenji za bivanje za osebje moštev, ki zdaj dela na Otoku, a nima britanskega državljanstva. "Zdaj se selimo v in iz Velike Britanije. Lahko pa to počnemo tudi iz kakšne druge države," je še eno možnost rešitve napovedal Carey.

Sezona formule 1 se bo začela v Avstraliji 17. marca, 12 dni pred napovedanim brexitom.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike