Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 28.10.2018 17:18:46

Turk v Idriji potrdil naslov, Kaučič po vrnitvi z zmago

Reli v Idriji, šesto in zadnjo postajo državnega prvenstva v sezoni 2018, je dobil Tomaž Kaučič (Hyundai i20 NG R5). Naslov prvaka za letošnjo sezono pa si je privozil Rok Turk (Peugeot 2018 T16 R5).

Za Turka je letošnji naslov drugi zaporedni v dirkaški karieri.

Turk je v Idriji slabo začel in bil po sobotnem delu šele peti, danes pa je stvari hitro postavil na pričakovano mesto. Takoj se je prebil v vodstvo, a nazadnje na prvem mestu le ni ostal do konca.

Nekdanji državni prvak Tomaž Kaučič, ki se je tokrat za volan reli dirkalnika vrnil po dolgi prekinitvi, ga je lovil in ujel ter premagal v zadnjem "brzincu", razlika je bila na koncu 26 sekund. Tretji je bil Italijan Andrea Nucita (Abarth 124).

Njegov rojak Claudio De Cecco (Hyundai i20 NG R5), ki je v slovenskem DP nastopal s slovensko licenco in je bil pred idrijskim relijem edini, ki bi lahko Turku še preprečil osvojitev naslova, je dirko končal na četrtem mestu.

Turk je pred zadnjo dirko sezone vedel, da bo dovolj, če bo na cilju v skupni razvrstitvi šesti, saj je imel precejšnjo prednost pred edinim tekmecem v boju za skupno zmago.



Po prvem dnevu, ko so v Idriji prevozili dve hitrostni preizkušnji, je bil v vodstvu Aleks Humar (Peugeot 208 R2). Turk se je takoj po začetku prve HP zavrtel in izgubil deset sekund, nato pa dobil drugo, kar ga je premaknilo na peto mesto.

A razlike so bile majhne, tako da je o končnem vrstnem redu odločal današnji daljši del relija, ko so morali dirkači trikrat prevoziti HP Dole v dolžini 13 km ter dvakrat HP Zadlog (16,35 km). Turk je vodil do zadnje, res pa je, da je Kaučič prednost vztrajno topil. Pred zadnjim "brzincem" - dirkačem je danes precej nagajalo tudi močno deževje, ki je ponekod poskrbelo za pravo poplavo, je bila razlika le še 2,1 sekunde, ki pa se je potem spremenila v precejšnjo prednost za Mariborčana.

Ta je tako na najboljši možen način začinil vrnitev na reli sceno; nekdanji prvak (2007, 2008) namreč zadnja leta ni bil več aktiven za volanom, čeprav je ostal povezan s tem športom v drugih vlogah, tokrat pa je nastopil z vrhunskim dirkalnikom, kar je na koncu prineslo vendarle nekoliko nepričakovan uspeh.

Turk je tako v Idriji ostal brez tretje zmage, prvi je bil lani in predlani, tri zmage pa ima Humar (2014, 2013 in 2010), ki je bil tokrat peti v skupni razvrstitvi relija.

V sezoni 2018 je za DP štelo šest relijev; Turk je v konkurenci slovenskega DP dobil relije Vipavska dolina, Velenje, Železnike in Poreč, De Cecco pa ga je premagal v Novi Gorici.

Značke: reli, dp

Članki iz rubrike