900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 07.10.2018 16:14:22

Ogier z zmago spet v boju za naslov prvaka

Francoz Sebastien Ogier (Ford) je zmagovalec relija po Walesu, 11. preizkušnje svetovnega prvenstva.

Drugi je bil Finec Jari-Matti Latvala, tretji pa njegov rojak in sotekmovalec v moštvu Toyote Esapekka Lappi. Vodilni v SP Belgijec Thierry Neuville (Hyundai) je dirko končal na petem mestu.

Do polovice valižanskega relija je bilo videti, da je Estonec Ott Tänak najbližje zmagi, pa je po popoldanskem delu druge etape relija v oklici Deesida na vrhu pristal svetovni prvak Francoz Sebastien Ogier, medtem ko je Tänak zaradi okvare odstopil. Tänak je imel po polovici sobotnega dela relija že 41 sekund naskoka pred tekmeci, kazalo je, da bo po Finski, Nemčiji in Turčiji dosegel še četrto zmago v nizu, a je nato zaradi tehnične okvare moral odstopiti.

Nekaj kilometrov pred koncem 16. hitrostne preizkušnje je zmanjšal hitrost in zapeljal na stransko cesto. Iz Toyotine ekipe so pojasnili, da je vzrok odstopa okvara hladilnika v dirkalniku, ki ga je Estonec poškodoval po enem od skokov na cesti, nato pa je, da ne bi uničil motorja, dirkalnik raje ustavil.

V nedeljo se je Tänak sicer vrnil na dirko, toda v seštevku relija ni imel možnosti za vrh ali točke, končal je na 19. mestu. Lahko je le upal na nekaj točk v "power stagu", posebni hitrostni preizkušnji z dodatnim točkovanjem za prvih pet. A tudi tu ni šlo vse po načrtih, saj je bil le drugi, pred njim pa je končal moštveni sotekmovalec Lappi. Ogier je na tem "brzincu" prišel do tretjega mesta. Tänak je tako na reliju po Walesu zbral le štiri točke, s čimer si je močno poslabšal izhodišče v boju za naslov.

Zadnji del relija je sicer zaznamovala precejšnja zamuda, saj so zaradi nesreče v ciljnem prostoru, ki ni bila neposredno povezana z dirko, za več kot dve uri prestavili začetek zadnje hitrostne preizkušnje, ki so jo nazadnje izpeljali v skrajšani obliki in le z najboljšimi 14 dirkači.



Pred to zadnjo preizkušnjo sta bila še vedno v boju za zmago dva, Ogier je vodil z le tremi sekundami naskoka pred Latvalo, Lappi pa je bil s 25 sekundami trdno na tretjem mestu.

Zadnje dejanje relija ni prineslo presenečenj ali sprememb na vrhu. Ogier je bil najhitrejši in je prednost povečal, tako da je na koncu slavil z desetimi sekundami naskoka pred Latvalo, Lappi je ostal tretji. Na četrtem mestu je reli končal Irec Craig Breen s Citroenom, medtem ko so petemu Neuvillu zmanjkale le štiri sekunde, da bi ga prehitel.

"Odličen konec tedna, predvsem pa napet boj do konca. Ott je imel že veliko prednost, potem pa so njegove težave ponudile možnost nam ostalim. Tudi Jari-Matti je bil trd tekmec, po gozdnih cestah sem se bal, da mi ne bo uspelo, na asfaltu pa sem vendarle dobil dovolj prednosti za zmago," je bil že pete zmage v Walesu vesel Francoz.

V skupnem seštevku ima Neuville - reli je po slabšem začetku in zdrsu s ceste, ko so mu na pomoč priskočili tudi gledalci, končal na petem mestu, 189 točk, močno pa se mu je približal Ogier, zdaj je pri 182. Tänak ima po 11. od 13 postaj sezone 167 točk. Med konstruktorji vodi Toyota s 317, drugi je Hyundai z 297, tretji pa M-Sport Ford z 273.

Naslednji reli, predzadnji v sezoni 2018, bo preizkušnja v Kataloniji med 25. in 28. oktobrom

Značke: reli, sp, ogier

Članki iz rubrike