ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 05.10.2018 14:31:33

Žagar pred ključno dirko za obstanek v eliti

Borut Cvetko/mediaspeed.net
V soboto bo v poljskem Torunu z deseto dirko letošnje sezone velike nagrade sklenjeno letošnje svetovno prvenstvo posameznikov v speedwayu. Velika nagrada Poljske bo še posebej pomembna tudi za slovenskega aduta Mateja Žagarja, ki še nima zagotovljenega mesta v najboljši petnajsterici za prihodnjo sezono.

Po padcu v poljski ligi in močnem pretresu možganov, ki ga je stal tudi nastopa na VN Slovenije v Krškem, Žagar, ki nastopa z licenco AMZS, trenutno v skupnem seštevku boja za naslov svetovnega prvaka zaseda deseto mesto.

Po težkem začetku sezone, ko se je še enkrat več mučil s pravo močjo svojih motorjev, je proti koncu sezone le našel prave nastavitve in dobro formo. Tako je v švedski Malilli stopil tudi na drugo stopničko, v poljskem Gorzowu in nemškem Teterowu pa si privozil dvomestno število točk. Trenutno zaseda tako deseto mesto s 73 zbranimi točkami, do magičnega osmega mesta pa ga loči pet točk. Pred njim sta le Rusa Emil Sajfutdinov in Artem Laguta, ki pa se na zadnjih dirkah ne moreta pohvaliti z dobrimi predstavami.



Če bi tako Žagarju uspelo priti pred njiju s petimi točkami naskoka, bi se neposredno uvrstil v sezono 2019, kamor se vedno uvrsti najboljših osem iz minule sezone. "Če mi to ne bi uspelo, še vedno sicer ostane upanje na eno od štirih stalnih povabil, t.i. wild cardov, a na to se ne želim zanašati, saj je to loterija, kjer je vmes tudi veliko politike," pa je Žagarjevo mnenje o tej kombinatoriki pred praktično najbolj pomembno dirko sezone zanj.

V Torunu je po nekaj letih suše lani le dokazal, da se lahko tudi tam kosa na najvišji ravni ter tako povečal upe, da mu uspe in s tem še enkrat več podaljša svoje bivanje med najboljšimi. Slednji pa bodo v Torunu lovili tudi medalje, saj še vedno ni povsem odločen boj za svetovnega prvaka, kjer sicer premočno vodi Britanec Tai Woffinden. Domači adut Bartosz Zmarzlik bo namreč le težko in z veliko sreče nadoknadil deset točk zaostanka za Woffindnom, ki se bo tako kmalu lahko veselil že svojega tretjega naslova. Zanimiv pa bo tudi boj za bron, kjer se bodo pomerili Poljak Maciej Janowski (98 točk), Šved Fredrik Lindgren (98) in Američan Greg Hancock (93).

Značke: speedway, sta

Članki iz rubrike