Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 16.09.2018 17:59:42

Hamilton naredil nov korak do naslova prvaka

Reuters
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke v Singapurju, 15. postaje svetovnega prvenstva formule 1. Drugi je bil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), tretji pa Nemec Sebastian Vettel (Ferrari).

Hamilton je dosegel 69. zmago v karieri in sedmo v sezoni, z njo pa je še povečal prednost pred tekmeci v SP. Zdaj ima 281 točk, Vettel kot najbližji zasledovalec je pri 241.

Z novim uspehom je še korak bližje naslovu prvaka v tej sezoni. Resda je do konca še šest dirk, toda prednost se počasi povečuje. Tokrat mu je pri povečevanju naskoka pomagal tudi Verstappen, ki je bil pretrd oreh za Ferrarijevega prvega moža in mu je odščipnil nekaj dragocenih točk.

Sam Hamilton pa ni imel prav veliko težav. Že v kvalifikacijah zahtevne nočne dirke je pokazal, da ga bo na dirkališču Marina Bay po mestnih ulicah težko kdo premagal. Iz tira ga ni vrgla niti nesreča v prvem krogu in posredovanje varnostnega avtomobila, ko sta se zaletela moštvena sotekmovalca pri Force Indii Esteban Ocon in Sergio Perez.

Vettel se je na začetku sicer prebil pred Verstappna, toda po postankih v boksih je drugo mesto spet izgubil. Nemec je bil prej pri mehanikih, pozneje pa ga je upočasnil Perez; ko je menjavo opravil še Verstappen, pa je bi Nizozemec dovolj hiter, da se je na stezo vrnil pred Nemcem, takšen vrstni red pa je nato ostal do konca. Hamilton je bil trdno na prvem mestu, Verstappen na drugem in Vettel na tretjem, še najbolj zanimiv je bil finski obračun za četrto mesto med drugima voznikoma Ferrarija in Mercedesa Kimijem Räikkönenom in Valtterijem Bottasom.


Dobil ga je Bottas, ki je tako končal tik pod stopničkami, dve sekundi za njim je ciljno črto prečkal Räikkönen, zelo blizu pa je na koncu prišel tudi drugi Red Bullov voznik Avstralec Daniel Ricciardo, ki pa se je moral na koncu zadovoljiti s šestim mestom. Do točk so privozili še Fernando Alonso (McLaren), Carlos Sainz (Renault), Charles Leclerc (Sauber) in Nico Hülkenberg (Renault).

"Popolnoma sem izčrpan, dirka je bila res naporna. Počutim se, kot da bi vozil najdaljšo dirko v karieri," je po koncu dejal izmučeni britanski zvezdnik, ki je imel med dirko nekaj težav pri prehitevanju za krog zaostalih dirkačev (Romain Grosjean je dobil petsekundno kazen zaradi neupoštevanja modre zastave), nazadnje pa vendarle zanesljivo slavil: "Max je imel odlično dirko, dober tekmec je bil. A navsezadnje se je vse izteklo odlično za nas."

"Nismo bili dovolj hitri. Ni bilo pravega ritma na celotni dirki. Na začetku sem poskušal z agresivno vožnjo, a ni delovalo. Na ta način nismo imeli nobene možnosti. Bal sem se, da se bomo premagali kar sami, in lahko rečem, da v celotnem koncu tedna nismo izkoristili vseh možnosti naše ekipe," je bil po tretjem mestu precej samokritičen Vettel.

Nov uspeh Hamiltona pa že pomeni, da Britancu za naslov prvaka v tej sezoni niti ni več potrebno zmagovati. Če bo na preostalih šestih dirkah šestkrat drugi, lahko Vettel na vseh tudi zmaga, pa to ne bo dovolj, da bi ga ujel.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni v ruskem Sočiju.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike