900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 01.09.2018 17:04:54

HLADNI FINEC razgrel tifoze! V Monzi s ferrarijem do ZGODOVINSKEGA dosežka!

Reuters
Kvalifikacije za veliko nagrado Italije v Monzi so navdušile domače navijače Ferrarija.

Voznika italijanskega ponosa sta bila hitrejša od vse konkurence, z novim rekordom proge (1:19,119) je do najboljšega startnega položaja prišel Finec Kimi Räikkönen, ki je bil za 175 tisočink sekunde hitrejši od Nemca Sebastiana Vettla. Räikkönen je s povprečno hitrostjo 263,588 km/h postavil sploh najhitrejši krog v zgodovini formule.

Ferrarijeva voznika sta v zadnjem krogu s prvega mesta izrinila vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala in štirikratnega zmagovalca te dirke Britanca Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je pred tem prav tako postavil rekord proge, a se moral na koncu zadovoljiti s tretjim mestom. Četrti je bil njegov moštveni kolega Finec Valtteri Bottas, peti pa Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).



Za Raikkonena je to prvi "pole position" po Monacu leta 2017, 18. v karieri in po Fernandu Alonsu prvi Ferrarija v Monzi po osmih letih. Španec je takrat tudi dobil dirko, kar je tudi zadnja zmaga Ferrarija na domačem dirkališču. Pri skoraj 39 letih (natančno 38 letih in 320 dneh) je Raikkonen postal drugi najstarejši dirkač z najboljšo štartno pozicijo, prvi bo najbrž za vedno ostal Italijan Nino Farina, ki je bil leta 1954 star 47 let in 79 dni.

V skupnem seštevku ima pred nedeljsko dirko Hamilton 17 točk prednosti pred Vettlom, ki je leta 2008 v Monzi s Torom Rosom zabeležil svojo prvo zmago v karieri, še dvakrat pa je bil najhitrejši z Red Bullom.

Članki iz rubrike