pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

STA
STA
0 13.05.2018 17:05:20

Hamilton gladko do zmage 63. zmage v karieri

Profimedia
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 za VN Španije v Barceloni. Vodilni v skupnem seštevku je do druge zmage v sezoni prišel precej zanesljivo. Drugi je bil njegov moštveni kolega Finec Valtteri Bottas, tretji je bil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) in četrti Nemec Sebastian Vettel (Ferrari).

Hamilton je z zmago prednost pred Vettlom v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo povečal na 17 točk. "To je bil le ta konec tedna in ta razlika ni neulovljiva," pa je to pokomentiral Vettel, ki je bil četrti že na zadnji dirki v Bakuju.

Hamilton je še enkrat več demonstriral svojo premoč in v Barceloni deklasiral tekmece. "Z avtom sva bila danes enostavno združena in to se mi v tej sezoni še ni zgodilo," je po tekmi dejal 33-letni Britanec. Po slabi taktiki Ferrarija so se v moštvu srebrnih puščic veselili celo dvojne zmage, ki je še kako pomembna v boju za konstruktorski naslov. Najhujši udarec je doživel prav Vettel v ferrariju, eden od kandidatov za naslov, ki je zaradi slabo preračunane menjave pnevmatik ostal celo brez stopničk. Mojstrstvo je potrdil tudi Verstappen, ki je kljub zlomljenemu prednjemu krilcu obdržal tretje mesto.

Začetek je bil za Vettla sicer dober, saj je na startu prehitel Bottasa in pridobil eno mesto. Vse je kazalo na oster dvoboj obeh favoritov. A dirka je pokazala, da je vsaj na progi v Kataloniji Hamilton hitrejši, s čimer si je branilec naslova svetovnega prvaka z Otoka priboril že 64. zmago in pomembne točke v boju za novo krono. Napoved pa je zelo ugodna tudi za naslednjo dirko v Monte Carlu, saj kaže, da sta Mercedesa hitrejša od Ferrarijev, zato si Hamilton obeta, da bo v kneževini z morebitno tretjo zaporedno zmago še lahko povečal naskok, saj je prehitevanje tam zelo težko. "Vsekakor moramo zdaj ustvariti pritisk na tekmece," pa pravi današnji zmagovalec.

Sama dirka se je začela z varnostnim vozilom, saj je le nekaj ovinkov po startu Francoz Romain Grosjean izgubil nadzor nad svojim Haasom in izpadla je kar trojica dirkačev. Ob Grosjeanu še Nemec Niko Hulkenberg in Francoz Pierre Gasly. Preden so odgovorni spet pospravili progo, je tempo koloni šest krogov narekoval varnostni avtomobil. Ko se je ta umaknil, je Hamilton pobegnil tekmecem, v ozadju pa sta se za drugo mesto spopadala Vettel in Bottas. V 18. in 19. krogu sta tekmovalca menjala pnevmatike, Vettel pa je le s tveganim prehitevanjem Danca Kevina Magnussena ostal pred Fincem.

Hamilton se je odločil za kasnejši postanek v boksih in za nekaj časa prvo mesto prepustil Verstappnu, stvari pa so prišle na svoje mesto, ko je šel v bokse še slednji. Sledila je uvedba virtualnega varnostnega vozila po odstopu Francoza Estebana Ocona in pri Ferrariju so tvegali z novim postankom, saj so želeli vozilo v boj za zmago poslati s svežimi pnevmatikami, v resnici pa so se opekli, saj je Vettel zdrsnil na četrto mesto in vrnitve na stopničke ni bilo več. "Takrat je kazalo, da je to najboljša strategija," je še povedal Vettel, a se ta na koncu ni izšla.

------------------------------------

* Izidi:
1. Lewis Hamilton (VBr) Mercedes 1:35:29,972 ure
(povprečna hitrost: 193,960 km/h)
2. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes + 20,593 zaostanka
3. Max Verstappen (Niz) Red Bull 26,873
4. Sebastian Vettel (Nem) Ferrari 27,584
5. Daniel Ricciardo (Avs) Red Bull 50,058
6. Kevin Magnussen (Dan) Haas 1 krog zaostanka
7. Carlos Sainz jr. (Špa) Renault 1 krog
8. Fernando Alonso (Špa) McLaren 1 kroga
9. Sergio Perez (Meh) Force India 2 kroga
10. Charles Leclerc (Mon) Sauber 2 kroga
11. Lance Stroll (Kan) Williams 2 kroga
12. Brendon Hartley (NZl) Toro Rosso 2 kroga
13. Marcus Ericsson (Šve) Sauber 2 kroga
14. Sergej Sirotkin (Rus) Williams 3 krogi

- odstop: Pierre Gasly (Fra) Toro Rosso, Romain Grosjean (Fra) Haas, Nico Hülkenberg (Nem) Renault, Esteban Ocon (Fra) Force India, Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari, Stoffel Vandoorne (Bel) McLaren


- vrstni red za SP:
1. Lewis Hamilton (VBr) Mercedes 95 tpčk
2. Sebastian Vettel (Nem) Ferrari 78
3. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes 58
4. Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari 48
5. Daniel Ricciardo (Avs) Red Bull 47
6. Max Verstappen (Niz) Red Bull 33
7. Fernando Alonso (Špa) McLaren 32
8. Nico Hülkenberg (Nem) Renault 22
9. Kevin Magnussen (Dan) Haas 19
10. Carlos Sainz jr. (Špa) Renault 19

- moštveni vrstni red:
1. Mercedes 153 točk
2. Ferrari 126
3. Red Bull 80
4. Renault 41
5. McLaren 40
6. Haas 19
7. Force India 18
8. Toro Rosso 13
9. Sauber 11
10. Williams 4

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike