andrej murko foto Odkrito.si

Zmagovalcu šova na Pop TV propadla gostilniška ...

mravlja eksplodirajoca Svet24.si

Samomorilske mravlje se razstrelijo za zaščito ...

melania trump-voščena lutka-newyork Svet24.si

FOTO: Jim je uspelo? V središču je Melania, ki ...

marjan šarec-rezultati_volitve Svet24.si

Šarčevi so se razkrili, med njimi tudi znana ...

vesna ponorac Najstnica.si

Zvezdnica Gorskih sanj ima za sabo pomemben ...

melania in donald Trump Njena.si

Melania čez noč navdušila Američane!

britanski pric Njena.si

Mali britanski princ ima močno ime

nu
nu
0 10.01.2018 15:21:52

Slovenski študent zmagal na izzivu Red Bull Desert Wings University Challenge

Dvanajst univerzitetnih študentov iz dvanajstih držav in en izziv: postati prvak Red Bull Desert Wings University Challenge. Globalni finale dirke z avtomobilčki na daljinsko vodenje je potekal v bivaku relija Dakar v mestu Pisco v Peruju in doživetje je bilo nepozabno.

40. reli Dakar se je pričel v Peruju in dvodnevna etapa v mestu Pisco je bila odlična priložnost za izvedbo težko pričakovanega globalnega finala študentskega izziva Red Bull Desert Wings University Challenge. Dvanajst univerzitetnih študentov je bilo pripravljenih na doživetje svojega življenja.

Potovanje se je za fante pričelo v Limi, kjer so obiskali Red Bull Energy Station v vasi Dakarja in spoznali uradne voznike ekipe Kamaz, ekipe Red Bull KTM Factory Team in ekipe Peugeot Total Team. Sledila je otvoritvena ceremonija, ki so jo spremljali z najboljših sedežev, le nekaj metrov stran od odra.

Marcos (Argentina), Carlos (Čile), Filip (Hrvaška), Yoan (Francija), Marcel (Nemčija), Rohith (Indija), Zak (Peru), Aleksander (Rusija), Jure (Slovenija), Robin (Južna Afrika), Javier (Španija) in Andrew (Združeno kraljestvo). To so imena dvanajstih univerzitetnih študentov, ki so prispeli v bivak v mestu Pisco, zgrajen sredi puščave. Kampirali so poleg spektakularnih tovornjakov, motorjev in avtomobilov. Prava “izkušnja Dakarja”.

Dvanajsterica izziva Red Bull Desert Wings University Challenge se je udeležila ekskluzivnega ogleda bivaka, v katerega so vstopili, si ogledali vozila, govorili z vozniki, mehaniki in vodji ekip Red Bull KTM Factory Team, Overdrive in Team Peugeot Total. Med njimi je bilo kar nekaj študentov inženirstva, ki so priložnost izkoristili za vprašanja o motorjih, aerodinamiki, mehaniki in dizajnu avtomobilov. Neprecenljiva izkušnja.

Finalno tekmovanje z avtomobilčki na daljinski pogon je prekinil nepričakovan obisk: Carlos Sainz, Sébastien Loeb in Stéphane Peterhansel. Heroji Dakarja niso prišli zgolj spremljat izziva, temveč so se tudi sami pomerili v vožnji avtomobilčkov. Zabaven trenutek, ki je pritegnil pozornost mednarodnih medijev. Vendar se najboljši vozniki na svetu z avtomobilčki na daljinski pogon niso najbolje znašli. Zvezde Dakarja so potrebovale nasvet študentov.

Po osmih krogih dirkanja je bil čas za polfinale: Jure (Slovenija) proti Robinu (Južna Afrika) in Rohith (Indija) proti Andrewju (Združeno kraljestvo). Zmagovalca duelov in s tem finalista sta postala Jure (20 let) in Rohith (18), najmlajši v skupini.

Na začetku finalnega kroga je k tekmovalcem zapeljal Peugeot 3008 DKR Maxi s Cyrilom Despresom za volanom. Finale se je pričel z dolgim uvodom. Na koncu je bil Jure Mastnak iz Maribora tisti, ki je prvi zdrvel mimo kariraste zastave. Medtem ko je Jure stal na zmagovalnih stopničkah z dvignjenim pokalom Red Bull Desert Wings University Challenge, ga je s penino poškropil sam Cyril Despres, petkratni zmagovalec relija Dakar v kategoriji motor in specialist za proslave.

Značke: dakar, reli

Članki iz rubrike