andrej murko foto Odkrito.si

Zmagovalcu šova na Pop TV propadla gostilniška ...

mravlja eksplodirajoca Svet24.si

Samomorilske mravlje se razstrelijo za zaščito ...

melania trump-voščena lutka-newyork Svet24.si

FOTO: Jim je uspelo? V središču je Melania, ki ...

marjan šarec-rezultati_volitve Svet24.si

Šarčevi so se razkrili, med njimi tudi znana ...

vesna ponorac Najstnica.si

Zvezdnica Gorskih sanj ima za sabo pomemben ...

melania in donald Trump Njena.si

Melania čez noč navdušila Američane!

britanski pric Njena.si

Mali britanski princ ima močno ime

ou
ou
0 05.01.2018 09:59:45

Dva Slovenca na startu Relija Dakar

Jure Mastnak, slovenski zmagovalec izziva Red Bull Desert Wings University Challenge, in Simon Marčič v Peruju pripravljena na jutrišnji začetek dirke reli Dakar.

Slovenski študentje so bili ob izteku lanskega leta postavljeni pred visokohitrostni izziv, ki je zmagovalca študentskega izziva popeljal v Peru, kjer bo na lastni koži doživel legendarni reli Dakar. Red Bull Desert Wings University Challenge je “mini Dakar” dirka z avtomobilčki na daljinsko vodenje, ki je v preteklih dveh mesecih gostovala na študentskih lokacijah po Sloveniji. Na šestih prizoriščih se je za naziv najhitrejšega oziroma najhitrejše potegovalo okroglih 400 študentk in študentov. Po skupaj 1.149 odpeljanih krogih je zmagovalec postal Jure Mastnak, ki je najhitrejši krog na slovenskih tleh odpeljal na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani in v cilj pridirkal s časom 7 sekund in 58 stotink.

Sodelujočim sta največji izziv predstavljala proga, polna ovir in ozkih odsekov, ter izjemno občutljivo krmiljenje dirkalnika. Za en krog je večina potrebovala od slabih 50 do dobrih 10 sekund, kar nekaj udeležencem pa je z natančno vožnjo uspelo krog odpeljati pod desetimi sekundami. Jure je edini, ki mu je uspelo odpeljati krog v manj kot 8 sekundah, zato je kot nesporni zmagovalec izziva odpotoval v perujsko prestolnico Limo, kjer ga čaka tridnevna reli Dakar izkušnja in kjer se bo za naslov najboljšega na svetu pomeril z zmagovalci Red Bull Desert Wings University Challenge iz drugih držav. Tekmovanja, ki je potekalo na več kot 65 fakultetah, se je udeležilo več kot 5.000 študentov iz 13 držav.

mb-feri-0056

Jure pa te dni ne bo edini Slovenec na reliju Dakar. Med neustrašnimi "Originali" bo asistent Fakultete za energetiko Simon Marčič, ki bo letos na Dakarju startal s številko 106 in ki pravkar preživlja najbolj napete trenutke letošnjega leta. Vsi tekmovalci so namreč že prispeli v Limo, kjer lovijo zadnje kakovostne ure spanja, skušajo čim bolje jesti in piti, da bodo njihova telesa pripravljena na izjemni stres, ki se bo za polovico končal šele 20. januarja v Cordobi v Argentini. Dakarska statistika namreč neusmiljeno priča o dejstvu, da dakarsko preizkušnjo opravi zgolj približno polovica dirkačev, ki se na smrt utrujeni pripeljejo v cilj po deset tisoč kilometrih sipin, skalnatih cest, posušenih strug rek in gozdov. In prav prečkati ciljno črto Dakarja je letos glavni cilj slovenskega tekmovalca, ki vsako leto poskrbi za napeto januarsko dirkaško nadaljevanko.

In še odlična novica za vse navdušence nad Simonom Marčičem: Simona bo letos moč spremljati skoraj vsak dan na Red Bullovih kanalih. Gostoval bo na Facebook strani, tu in tam se bomo razpisali o njegovih podvigih na spletni strani, občasno pa se bo njegova ekipa oglasila tudi s kakšno Instagram zgodbo.

Značke: dakar, slovenija, 2018

Članki iz rubrike