požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 15.10.2017 08:37:43

Dovizioso slavil v Motegiju

Italijan Andrea Dovizioso (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu na Japonskem. V preizkušnji elitnega razreda motoGP je v Motegiju ugnal vodilnega v SP Španca Marca Marqueza (Honda), tretji pa je bil Italijan Danilo Petrucci (Pramac Ducati).

S peto zmago v sezoni, ki si jo je priboril v zadnjem zavoju, je zdaj Dovizioso zmanjšal razliko do prvega mesta. Marquez ostaja v vodstvu, ima 244 točk, Dovizioso na drugem mestu pa je zdaj pri 233.

Vodilna v SP sta uprizorila pravo bitko, ki je navdušila ljubitelje motociklizma in njune navijače, ob odstopu Valentina Rossija, ki je sredi dirke končal v pesku, ter le devetem mestu Mavericka Vinalesa pa je vse bolj jasno, da sta v boju za letošnji naslov ostala le še danes najhitrejša. Vinales je skupno na tretjem mestu, ima pa 203 točke, do konca sezone so še tri dirke.

Na Japonskem je v težavnih razmerah, saj je bila steza v močnem dežju povsem mokra, na koncu največ dobil Dovizioso. Potem ko je v začetnih krogih vodil Petrucci, po dveh tretjinah pa ga je prehitel Marquez, sta na koncu o prvem mestu v izjemno tesnem boju odločala le Marquez in Dovizioso. Petrucci proti koncu preizkušnje zaradi slabše taktike oziroma napačne izbire gum ni bil konkurenčen v boju za zmago in se je zadovoljil s tretjim mestom, sta pa v zadnjih treh krogih nato Dovizioso in Marquez uprizorila pravo vodno bitko.

V zadnjem krogu je bil po nekaj prehitevanjih v boljšem položaju Španec, toda na ravnini je naredil manjšo napako, po kateri se je Dovizioso povsem približal in ga tudi prehitel. Toda svetovnemu prvaku je ostal še zadnji zavoj za napad, kar je tudi izkoristil; je pa zaradi tega nekoliko širše zapeljal v ciljno ravnino, kar je izkoristil Italijan in po notranji strani smuknil nazaj na prvo mesto. Nekaj deset metrov do cilja pa je bilo nato premalo, da bi lahko Marquez še enkrat odgovoril, in zmage, pete letos, skupno pa sedme v karieri, se je razveselil Dovizioso.

"Vedel sem, da bom imel na ravnini priložnost, toda zdelo se je, da je Marquez preveč oddaljen. Ko pa je naredil napako, sem prišel zraven. V zadnjem zavoju pa sem bil nato na pravi strani. Dobro smo izbrali gume, velika zahvala pa gre tudi naši ekipi, ki je opravila odlično delo," je po uspehu žarel Ducatijev dirkač.



Tudi Marquez ni bil preveč razočaran: "Super dirka. Z dvema dirkačema, ki se borita za naslov, na prvih dveh mestih in v boju za zmago do zadnjega metra. Vedel sem, da bo Ducati na ravnini hitrejši, naredil sem majhno napako, ki je odločila. Zdaj prihaja Phillip Island, kjer računamo, da bomo močnejši."

Petrucci se je zadovoljil s tretjo stopničko, potem ko v dežju z vse slabšimi pnevmatikami ni želel tvegati padca. Za njim so se zvrstili še Andrea Iannone, Alex Rins in Jorge Lorenzo. Šele deveti je bil Vinales, brez uvrstitve pa je ostal Rossi, ki Japonske ne bo ohranil v lepem spominu. V soboto so se mu povsem ponesrečile kvalifikacije, današnjo dirko pa je končal predčasno, s tem pa pokopal tudi še zadnje teoretične možnosti za naslov prvaka; ob še največ 75 možnih točkah v SP 2017 ima namreč že zdaj 76 točk zaostanka za Marquezom, za katerega je bila današnja uvrstitev na stopničke jubilejna stota v karieri.

V razredu moto2 je bil najhitrejši mlajši brat Marca Marqueza Alex Marquez, ki je za tretji uspeh v sezoni premagal rojaka Xavija Viergeja in Malezijca Hafizha Syahrina. V vodstvu SP ostaja Italijan Franco Morbidelli, ki je bil na Japonskem osmi.

V razredu moto3 je slavil Italijan Romano Fenati (Honda) pred rojakoma Niccolom Antonellijem (KTM) in Marcom Bezzechijem (Mahindra). Skupno je še vedno prvi Španec Joan Mir (Honda), ki je danes ostal brez točk, z 271 točkami, drugi je Fenati z 216.

Naslednja dirka bo preizkušnja v avstralskem Phillip Islandu 22. oktobra.

Značke: motociklizem, sp

Članki iz rubrike