Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
01.06.2017 12:02:17
Deli članek:

Slovenski letalski as Peter Podlunšek se že ogreva za dirko v Čibi

Tina Torelli

V Deželi vzhajajočega sonca se bodo nad svinčenim morjem tokijskega zaliva ta vikend pomerili piloti najhitrejše motošportne serije Red Bull Air Race. Med štirinajstimi vrhunskimi športniki razreda Master bo drugo mesto iz San Diega branil tudi pilot iz Murske Sobote, ki bo letos v Čibi nastopil že tretjič v svoji karieri.

Leta 2015, ko je bil Podlunšek še pilot razreda izzivalcev (Challenger), je dirko otežil tajfun Noul, lansko leto je močan veter odnesel kvalifikacije, letos pa vremenoslovci napovedujejo nekoliko boljše, čeprav spet vetrovno vreme. Vreme je v letalskem športu vedno močan nasprotnik, in če je proga v Čibi postavljena navidez preprosto, jo bo vse prej kot preprosto odleteti brez napak. Edino dirko prvenstva nad odprtim morjem pravilo otežijo tudi visoki valovi, zaradi katerih piloti težko ocenijo višino že tako nizkega letenja med na gosto postavljenimi piloni. V Čibi tako zato lahko zmaga le tisti, ki bo progo odletel brez najmanjše napake.

Izzvati prvega samuraja Japonske
Lanskoletni zmagovalec in obenem zmagovalec zadnje dirke v Kaliforniji Yoshihide "Yoshi" Muroya bo na plaže Čibe kot novodobni samuraj privabil veliko množico navdušencev letalskega športa, zato se ne obeta le visoko adrenalinski, temveč tudi izjemno čustveni vikend. Letos sicer nobenemu pilotu ni uspelo, da bi si zmago priletel dvakrat, a bojevitemu Japoncu iz Fukušime, ki ima od lanskoletne zmage na domačih tleh status rok zvezde, to s pomočjo podpore domačih navijačev lahko uspe. Letenja za zmago pa je sposoben tudi Peter Podlunšek, ki je na Japonskem izjemno priljubljen. Dirkalno letalo Edge 540 V2, ki je bilo celo lanskoletno sezono v fazi predelav in izboljšav, je danes tako hitro, kot je hiter najhitrejši slovenski motošportnik in zato skupaj z ekipo Peter Podlunšek Racing/PP37 tvori zmagovalno kombinacijo!

Red Bull Air Race pilote v soboto, 3. junija, ko bodo na sporedu kvalifikacije, ter v nedeljo, 4. junija, ko bo šlo zares na dirki na izpadanje, čaka najdaljša proga v sezoni in edinstven štart z ozke vzletne steze, ki še najbolj spominja na letalonosilko. Toda prav zahtevne dirke so tiste, ki so Petru Podlunšku pisane na kožo, zato se japonske bitke izjemno veseli. Sicer po dirki v San Diegu ni bilo več priložnosti za trening z najbolj prepoznavnim dirkalnikom v prvenstvu, zato pa je Peter doma veliko letel s svojim akrobatskim letalom.

"Poleg letenja, ki je nujno, da pilot ostane "G-fit", kot to rečemo v letalskem žargonu, sem veliko časa posvetil tudi fizični pripravi. Obenem sva s taktikom Boštjanom Dečmanom že vzela pod drobnogled progo in jo preučila. Letos je njena konfiguracija precej precej drugačna od lanskoletne, kar pomeni, da se vsi podajamo na nov teren. Kot ekipa pa se v Čibo odpravljamo tudi z novo odgovornostjo. V San Diegu smo namreč poželi velik uspeh - ne povsem nepričakovan, a vendar je to za nas bil kvantni skok, ki nas je zavihtel naravnost na stopničke. Vse, kar smo vložili v letalo in ekipo zadnji dve leti, se nam je končno povrnilo. Z obrestmi. Kljub vsemu se dirke v Čibi lotevamo z enakim strahospoštovanjem, kot je to v našem športu edino modro," je pred odhodom na letalo povedal Peter Podlunšek, ki je s svojimi krili slavo Pomurja in Slovenije ponesel v svet.

In še zanimivost: po vrnitvi iz San Diega je Petra na njegovem najljubšem - domačem letališču Rakičan presenetila množica podpornikov, oboževalcev in prijateljev. Sprejem je bil nepozaben, enako pa so ekipo presenetili odzivi javnosti - kljub pozni uri so ljudje ostali pred malimi ekrani in držali pesti. Kakor koli, tokrat bo treba uro za nedeljsko dirko uskladiti s petelini, saj sonce na Japonskem vstaja sedem ur prej!

Hangar ekipe Peter Podlunšek Racing s številko 37 je že postavljen: tehnik Dax Wanless si je že umazal roke, koordinatorka ekipe Katja Papič je poskrbela za logistiko in nemoteno delovanje ekipe, taktik Boštjan Dečman se je zatopil v zapleteno analizo proge, pilot je svoje misli že nastavil na letalski način, še posebej pa ga veseli, da se hangar PP37 drži hangarja velikega pilota, soborca in prijatelja Yoshija Muroye. O zakulisju bodo kot vedno govorili pisano zgodbo video klipi mojstra slike Jožeta Glažarja, zato ne pozabite na spremljanje Petrovega uradnega FB profila.

Kvalifikacije, ki bodo na sporedu v soboto, 3. junija ob 16. uri, ter nedeljsko dirko, ki se s prvim krogom prične ob 13:00, spremljajte na Šport TV in Red Bull TV, še več informacij ter zanimivih zgodb pa vas čaka na spletnem mestu www.redbullairrace.com!

Red Bull Air Race 2017 – koledar:
10.-11. februar: Abu Dabi, ZAR
15.-16. april: San Diego, ZDA
3.-4- junij: Čiba, Japonska
1.-2. julij: Budimpešta, Madžarska
22.-23. julij: Kazan, Rusija
2.-3. september: Porto, Portugalska
16.-17. september: Lausitz, Nemčija
15.-15. oktober: Indianapolis, ZDA