Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
05.09.2016 08:36:44
Deli članek:

Nov lastnik formule 1?

vszi

Nemški magazin auto, motor und sport je konec tedna poročal, da bo formula 1 še v tem tednu dobila novega lastnika.

Za 8,5 milijarde dolarjev naj bi kraljevsko tekmovanje avtomobilističnega športa kupil ameriški poslovnež John Malone in njegovo podjetje Liberty Media.

Novice o prevzemu oziroma nakupu formule 1 so se v preteklih letih pojavile večkrat, kasneje pa je prvi mož vedno ostal zdaj 85-letni Bernie Ecclestone. Prav ta, ki tekmovanje vodi že četrto desetletje, je zdaj nemškemu magazinu potrdil prodajo.

V preteklosti so se kot kupci tega tekmovanja pojavljali Kitajci in Arabci, a Malone je očitno prvi resen kandidat. Po podatkih revije Forbes naj bi bilo imetje 75-letnega Malonea vredno kar šest milijard dolarjev. Več ali manj je vse ustvaril v 25 letih. Ob tem naj bi bil Malone drugi največji delničar televizijske hiše Discovery, ki ji pripada tudi Eurosport. Malone je na univerzi Yale študiral elektrotehniko in ekonomijo, temu pa je dodal management in filozofijo.

Trenutno največji lastnik formule 1 je podjetje CVC Capitals, ki ima v lasti 35,1 odstotka delnic, nadzoruje pa tudi tekmovanje v drugorazrednem GP 2. CVC se je v formulo 1 vključil leta 2006, kasneje je kupil tudi podjetje, ki se ukvarja z marketingom v formuli 1, med drugim pa trži tudi VIP območja na tekmah, kjer je denimo tridnevna vstopnica za dogajanje ta konec tedna v Monzi stala 4000 evrov in več, kar poslovnežem omogoča mirno druženje na tekmovanjih.

CVC ima pravico samostojnega odločanja, drugi večji delničarji formule 1 pa so Waddel & Reed z 20,9 odstotka, Bambino Trust z 8,3 odstotka in tudi Eccletone ima v lasti še vedno 5,3 odstotka delnic.

Vsi upajo, da bo tokratna prodaja stekla brez težav, saj je moral Ecclestone ob zadnji prodaji na sodišče, kjer je bil obtožen podkupovanja, saj naj bi enemu od vodilnih bančnikov na banki, ki je prodala svoj delež, dal kar 44 milijonov evrov podkupnine, Ecclestone pa je v zameno prejel 41 milijonov evrov premije za svetovanje pri prodaji. Po plačilu 100 milijonov dolarjev je sodišče v Münchnu sojenje ustavilo. Višino plačila je sodišče določilo na osnovi premoženja stranke v postopku in Ecclestone je multimilijarder.

Kaj bo delal v prihodnje, je nekako nejasno. Zanimiva je Ecclestonova zgodba, ki se je nekoč ukvarjal s preprodajo rabljenih vozil, nato pa je leta 1977 kupil pravice trženja v formuli 1 in leto dni kasneje še televizijske pravice. Kasneje je spretno vodil formulo 1 in znal z novimi prizorišči kot so Kitajska, Azerbajdžan, Arabski polotok, Singapur in drugi razširiti svoje marketinško delovanje tudi na nove trge.

Namigi o novem lastniku zdaj sprožajo mnoga vprašanja, tudi med dirkači in moštvi. Čudi namreč dejstvo, da naj bi novi lastnik prihajal prav iz ZDA, kjer imata veliko večjo vlogo od formule seriji Nascar in Indycar. Po drugi strani pa se postavlja vprašanje, kakšna je prihodnost formule 1 z njim, saj ima Malone tudi velik vpliv na televizijski in komunikacijski trg.