Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.04.2016 10:45:23
Deli članek:

Kvalifikacije v formuli ena po starem

Reuters

Direktorji moštev, udeleženih v tekmovanju v formuli ena, so odločno zavrnili nov kvalifikacijski sistem. Sistem kvalifikacij v svetovnem prvenstvu bo do konca sezone potekal po starem, tako kot so ga bili dirkači in ljubitelji formule že vajeni lani. Kvalifikacije za dirko za veliko nagrado Kitajske v Šanghaju bodo tako takšne kot lani.

Direktorji moštev so sprejeli skupno izjavo ter jo v pisni obliki poslali predsedniku krovne avtomobilistične zveze (Fia) Jeanu Todtu in vodji formule ena Bernieju Ecclestonu. V njej so izrazili željo, da bi obveljal takšen sistem kvalifikacij, kot je bil v veljavi že lani, kar pomeni, da so zavrnili sistem na izpadanje, ko naj bi vsakih 90 sekund odpadel najslabši dirkač v tistem trenutku.

Dirkači so se že pred časom strinjali, da nov kvalifikacijski sistem, ki so ga vpeljali na dirki v Avstraliji, ni bil najboljša zamisel, a je ostal v Bahrajnu, čeprav so imeli sestanek ekip že v Avstraliji. Kot del najnovejšega dogovora ostaja možnost, da se preučijo možnosti za novosti na področju kvalifikacij v prihodnji sezoni.

V praksi se je izkazalo, da sistem ni dober; dvobojev na stezi ni bilo, ekipe in dirkači so bili zadovoljni s časi, doseženimi v prvem delu, ocenili so, da startnih mest bistveno ne bodo mogli izboljšati, zato so se raje določili za varčevanje s pnevmatikami, dirkači, ki so se uvrstili v zadnji del kvalifikacij, pa so že pet minut pred iztekom časa zapustili dirkalnike. Zelo podobno je bilo v soboto v Bahrajnu, ko se velikokrat več minut na stezi ni dogajalo nič.

Zdaj sta na potezi komisija formule ena in svet za moto šport pri krovni avtomobilistični zvezi (Fia), ki bosta, upoštevajoč zelo močno opozicijo, bržkone prisiljena potrditi star kvalifikacijski sistem, kot je bil v veljavi v prejšnji sezoni. Kvalifikacijski sistem bodo tako potrdili za naslednjo dirko svetovnega prvenstva za veliko nagrado na Kitajskem in bo veljal do konca sezone.