Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
01.04.2016 08:09:34
Deli članek:

Najuspešnejši britanski olimpijec na 24 ur Le Mansa

Šestkratni olimpijski prvak v kolesarjenju na stezi Britanec Chris Hoy po koncu kariere veliko časa posveča motošportu.

Letos bo vozil na avtomobilistični vzdržljivostni dirki 24 ur Le Mansa. Štiridesetletnik bo vozil za ekipo Algarve Pro Racing Team, sedel bo za volan Nissana.

"Spomnim se proge Scalextric, takrat sem bil star pet ali šest let. Eden od avtomobilov je imel velike luči. Spomnim se, da sem vprašal očeta, zakaj jih ima, odgovoril mi je, da so za dirko 24 ur Le Mansa, ker dirkajo tudi ponoči," je začetek ljubezni do avtošporta opisal Hoy, najuspešnejši britanski olimpijec.

Hoy je po koncu kolesarske kariere leta 2014 začel tekmovati v britanski seriji British GT, pri tem japonskem proizvajalcu avtomobilov je tudi opravljal dirkaške tečaje. V prvi sezoni dirkača je v belgijskem Spaju končal na zmagovalnih stopničkah.

Hoy sicer ni edini britanski kolesarski olimpijski prvak, ki je po koncu kariere našel izzive v drugem športu. Njegova nekdanja reprezentančna kolegica Victoria Pendleton se je po koncu kolesarske poti začela ukvarjati s konjskimi dirkami. Na amaterskem tekmovanju je denimo že osvojila peto mesto.