Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
20.03.2016 16:20:29
Deli članek:

Alonso: Na srečo sem še živ

Če bi iskali najbolj srečnega udeleženca prve dirke sezone formule ena, izbira ne bi bila prav težka. Nekdanji svetovni prvak Fernando Alonso je po hudi nesreči v 18. krogu dirke v Melbournu nepoškodovan splezal iz razbitega McLarna, po dirki pa je priznal: "Vesel sem, da sem še živ."

Dirka je bila v 18. krogu prekinjena zaradi hude nesreče, v katero sta bila vpletena Esteban Guiterrez in Fernando Alonso. Španec v McLarnu je skušal prehiteti Mehičana v bolidu nove ekipe Haas, pri tem pa je pri polni hitrosti s sprednjim desnim kolesom zadel zadnje levo kolo tekmečevega dirkalnika.

Alonsov dirkalnik je zasukalo, kolo je odtrgalo, potem pa se je avtomobil večkrat obrnil in se nazadnje povsem raztreščen narobe obrnjen ustavil v peščenem pasu, naslonjen ob zaščitno ogrado. Guiterrez se je varno ustavil, njegov avto je ostal na kolesih, potem pa je hitro splezal iz bolida in se pri Alonsu pozanimal, če je vse v redu.

Trčenje bi se lahko končalo precej huje. Alonso je trčenje in prevračanje skorajda čudežno preživel nepoškodovan, takoj je iz povsem razbitega McLarna splezal sam, pozneje pa je prestal še preventivni zdravniški pregled. Razen bolečin v kolenu jo je v spektakularnem dogajanju odnesel brez posledic.

Že pred koncem dirke se je vrnil v bokse in pojasnil, da je vesel predvsem zato, ker je še živ. Dejal je, da je najprej pomislil na svojo mamo, ki je dirko spremljala po televiziji, in ugotovil, da mora čim prej iz avtomobila, da bo videla, da je vse v redu. "Počutim se v redu. Predvsem pa sem zelo hvaležen, da se mi ni nič zgodilo. Zdrav sem, nič mi ne manjka, to je najbolj pomembno."

Španec je poudaril, da se je tudi pri njegovi nesreči videlo, da so v tekmovanju zadnja leta veliko pozornosti posvečali varnosti. "Na srečo imamo zelo visoke varnostne standarde. Lahko se le zahvalim zvezi Fia, da je v zadnjih letih toliko delala na tem področju."

Alonso je priznal, da je do trčenja prišlo zaradi napačne ocene trenutka zaviranja. Po trčenju pa je med prevračanjem izgubil občutek, kje se nahaja: "Nisem vedel, kje sem, kam sem obrnjen. Želel sem samo čim prej priti iz avtomobila."