Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
psno
psno
07.09.2015 13:32:58
Deli članek:

Na enduro premiero tudi Stanovnik

psno

Prvič v zgodovini slovenskega moto športa imamo svojo enduro reprezentanco, ki se je v Košice na Slovaškem prvič podala na izjemno naporno ekipno motociklistično tekmovanje International Six Days Enduro - ISDE.

Gre za šestdnevno enduro dirko, katere začetki segajo v leto 1913, od takrat do danes pa je tekmovanje odpadlo le v času med obema svetovnima vojnama. Prizorišče letošnje, že 90. Six Days Enduro dirke so Košice, drugo največje mesto na Slovaškem. Tam nas bo zastopala šestčlanska slovenska reprezentanca v postavi Jaka Seles, Tomaž Podvratnik, Aleš Vrhovc, Gregor Robek, Miha Špindler in Miran Stanovnik.

Med 7. in 12. septembrom jih čaka zahtevna preizkušnja, na kateri se bo pomerilo več kot 550 dirkačev iz 35 držav. Proga, speljana po večinoma naravnem terenu, bo dolga 1225 kilometrov, njena najvišja točka pa bo gora Kojšovska Hol'a na nadmorski višini 1246 metrov. Dnevno bodo na motociklih okoli sedem ur in pol, da bo celotna preizkušnja še težavnejša, pa bodo morali vsa opravila na motociklih opraviti sami - mehaniki bodo lahko zgolj podajali orodje ali nadomestne dele.

Dirkače na dirki čakajo specialni testi in časovne kontrole. Tekmovalec bo moral od starta do časovne kontrole in nato dalje do naslednje priti v določenem času, katerega bo določil organizator. V kolikor bo zamujal, bo imel časovni pribitek. Specialne teste bo moral prevoziti v čim krajšem času. Zadnji, šesti dan bo na vrsti zaključni test - motokros dirka (dve vožnji po 30 minut plus 2 kroga).

Slovenska ISDE reprezentanca je na Slovaško prispela že minuli teden. V četrtek in petek je uspešno opravila verifikacijo in tehnični pregled. V petek, soboto in nedeljo so si dirkači ogledali specialne teste, ki jih čakajo v prvih treh dneh, s čustvi, še posebej ponosom, pa je bila obarvana sobotna slavnostna otvoritev.

"Vsi tekmovalci in spremljevalne ekipe smo se zbrali v centru mesta Košice, od koder je celotna karavana, ki je štela približno 3000 udeležencev, krenila proti glavnemu trgu. Tam so organizatorji predstavili vsako udeleženo državo in njene tekmovalce, nato pa je sledila še slavnostna otvoritev s predsednikom Mednarodne motociklistične zveze FIM Vitom Ippolitom. Zares čudovito doživetje," je občutke celotne ekipe strnil njen vodja Jaka Seles.

Na to, da so prva slovenska ekipa, ki bo na tej legendarni dirki na dresih nosila slovenski grb, je vseh šest članov reprezentance izredno ponosnih. "Celotna ekipa je zelo motivirana in delujemo kot eno. Že življenje prvih štirih dni pred ponedeljkovo dirko je pokazalo, da smo ekipa, ki bo dihala skupaj in za Slovenijo. Seveda se zavedamo, kaj nas čaka v prihodnjih šestih dneh, a našo strategijo, da bomo tempo stopnjevali postopno, saj je dirka predolga, da bi vozili na vse ali nič, smatramo kot edino pravilno v tem trenutku. V zadnjih dneh je vsak dan deževalo, tako da so trasa in 'speciali' zelo namočeni, kar bo dirko precej otežilo," je povedal Seles, ki se je skupaj s Podvratnikom, ki je startal prvi, podal na ognjeni krst.

Aktualne informacije o dnevnem dogajanju na tekmovanju boste lahko spremljali na spletni strani http://sport.amzs.si, trenutne rezultate pa na www.fim-isde-live.info.

psno